четвер, 07 червня 2007 17:36

Картоплю підгортають тричі після дощів

Автор: Фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Микола Бурлака із села Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині підсипає картоплю за допомогою саморобного дискового обгортача
Микола Бурлака із села Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині підсипає картоплю за допомогою саморобного дискового обгортача

30-річний Микола Бурлака із села Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині обробляє город дисковим обгортачем. Із 20 сотками картоплі справляється за день-півтора. Сапкою на такій ділянці треба працювати щонайменше чотири дні.

Цей пристрій Бурлака зробив сам. Із Т-подібної рами та двох дисків від списаної саджалки, діаметр яких 40 см. Їх прилаштував на рухомих трубках із болтами й закріпив на поперечній балці рами. Висоту обгортача та відстань між дисками, залежно від ширини міжрядь, можна регулювати. Диски повернуті градусів на 45 усередину.

— Диски від саджалки кращі за саморобні. Вони мають втулки, тому земля не потрапляє усередину механізму, — стверджує Бурлака. — Диски можна переставляти, спрямовувати всередину або назовні.

Обгортач ставлять над рядком картоплі й починають повільно тягнути: диски нагортають землю на рядок. Саморобне знаряддя використовують і для садіння. Диски розвертають назовні й підсувають близько один до одного. Потім тягнуть по рядку —  утворюється неглибокий рів. Туди кладуть картоплю і загортають.

Виготовити обгортач самому, маючи все необхідне, можна за годину-дві. Якщо ж купувати диски, трубки, болти та наймати зварювальника, щоб скласти все докупи, пристрій обійдеться гривень у 300.

— Обгортати картоплю потрібно тричі, — радить Бурлака. — Уперше це роблять, як паростки картоплі з"явилися на поверхні рядка. Їх повністю загортають. Удруге потрібно підсипати через сім-десять днів. Останнє підгортання провести через два-три тижні. Після останнього висота насипу над кущем має бути приблизно 30 сантиметрів.

Обгортати картоплю бажано відразу після дощу. Якщо на вулиці спекотна погода, то підсипати треба не більше двох разів, щоб не випускати вологу. З обгортачем картоплю можна не сапувати: диски вирізають бур"ян на міжряддях і засипають його в рядках.

Зараз ви читаєте новину «Картоплю підгортають тричі після дощів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути