середа, 17 жовтня 2018 06:26

Камелії для цвітіння потрібний холод

Автор: www.liveinternet.ru
  Ранні сорти японської камелії зацвітають у грудні, а пізні — в березні
Ранні сорти японської камелії зацвітають у грудні, а пізні — в березні

— Камелію називаю тихою бунтаркою. Якщо не створити їй спеціальних умов, вперто не цвістиме. А це ж яка краса! Квіти подібні до троянд. По десять сантиметрів у діаметрі, — розповідає Тетяна Одуд, 39 років, з міста Чигирин Черкаської області.

— Камелія — ідеальна квітка для спальні. Вона не тільки знімає напругу і розслабляє перед сном. Своїм легким ароматом сприяє інтимному життю, — говорить Ельвіра Миколюк, 31 рік, столичний флорист. — Одні садівники від неї у захваті, бо рослина добре росте без догляду, а інші скаржаться, що скидає бутони або засихає. Мало хто знає, що камелії потрібен холод узимку. Тоді й око тішитиме пишним цвітом. Це може бути засклена утеплена веранда чи лоджія, де температура тримається 12 градусів.

Ранні сорти японської камелії зацвітають у грудні, а пізні — в березні. Бувають білі, червоні або рожеві. Цвітуть майже три тижні.

— Щоб бутони були великі, потрібно залишати на пагоні лише два. Решту зривати. Інакше рослині не вистачить сил на розвиток бутонів і вони опадуть.

Камелія любить сонце. В тіні бутони не закладаються. Світло має бути яскравим, але розсіяним.

— Рослина має ніжне коріння, тому її пересаджують раз на два роки. Найкраще — на початку зими, в період відпочинку. Тоді корені не пошкодяться і гарно приживуться. Активно росте камелія у квітні та в липні. Якщо пересадити у цій фазі, рослина перестане рости, або й взагалі пропаде.

Під час пересадки прищипує кінчики пагонів. Так рослина буде пишніша.

— Немалу роль для цвітіння відіграє ґрунт. Він має бути кислим. Його можна купити готовий з позначкою "для азалій". Підходить і для камелій. Або приготувати самому. До торфу додати піску або подрібненої кори хвойних дерев, хвойної або листяної землі та перліту. Саме такий склад суміші допоможе корінню добре всмоктувати вологу, але не затримувати її надовго.

Камелії має вистачати вологи. Як у землі, так і в повітрі. Корисно поставити горщик у піддон із водою та обприскувати м'якою, відстояною водою. Не має потрапляти на квітки.

— Такі поливи потрібні не тільки влітку, а й взимку. В прохолоді ґрунт може легко закиснути. Тоді камелія пересохне і скине листя.

Підживлює рослину на початку весни мінеральними добривами. Для цього у 10 л води розводить 20–25 г азофоски або аміачної селітри. На відміну від інших рослин, деревний попіл для камелії шкідливий.

Зараз ви читаєте новину «Камелії для цвітіння потрібний холод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути