Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2013 05:15

Із кілограма земляних горіхів восени збирають мішок

Автор: фото з сайта www.sovetnaroda.ru
  Земляні горіхи виростають завбільшки з 10 копійок. За смаком нагадують солодкий мигдаль
Земляні горіхи виростають завбільшки з 10 копійок. За смаком нагадують солодкий мигдаль

48-річний Станіслав Огир з міста Миргород на Полтавщині наприкінці травня замочує чуфу — земляний мигдаль. За три дні садитиме. П'ять років вирощує рослину на 10 сотках.

— На смак як мигдальний горіх, тільки без шкаралупи. Кладязь вітамінів для всієї сім'ї. Корисніший за топінамбур.

Коли земля прогріється до 15-20°С, садить на глибину 3 см.

— По п'ять-шість штук кругом, щоб росло кучно, та засипаю ямку. І так рядами, як картоплю, 60 на 60, щоб можна було підгортать. Не треба ніяких добрив. Само росте, як осока на болоті, півметра висотою. Таке густе, що ні жуки, ні бур'ян не заводиться. А під землею горішки зав'язуються. Жовто-коричневі, всередині біла м'якоть. Буває, 600 штук із куща збираю. Кожен завбільшки з 10 копійок.

Чуфа любить освітлені ділянки і легкі чорноземи. Не родить лише у крейдяному ґрунті. Збагачує землю азотом.

— Поливу не треба. Тільки підгортаю двічі, щоб хороші врожаї були. Перший раз — як виростуть до 15 сантиметрів, другий — до 30-40. Але якщо дуже сухе літо, поливати треба два-три рази в місяць. Але не забагато, бо дасть чимало трави, а клубні не виростуть.

У жовтні збирають родиною з п'ятьох осіб, як пожовтіє листя. На це треба тиждень-два.

— Треба встигнуть до снігу. З кілограма горіхів восени збираємо мішок. І ніякої мороки. Лише важко здерти клубні з кореневищ. Розбираємо горіхи на решеті з сантиметровими ячейками. За годину обробляємо 10-12 кущів. Просіюємо, вершки викидаємо, горішки лишаємо. Тоді сушу на ситах чи на мішках у сараї. Вистачає на цілий рік і собі, і дітям. Їмо й сирі, й жарені.

Дві склянки на день повністю поповнюють організм незамінними жирними кислотами, каже Станіслав Огир. Допомагають схуднути.

— Чуфу називали "сить", бо нею швидко наїдаєшся і не повнієш. У кого зуби хороші — можна і так хрустіть свіжими горіхами. Жінка кладе в торти замість мигдалю. До неї не треба цукру, бо містить 25 відсотків сахарози. Змелюю в муку, заливаю доведеною до кипіння водою і маю горіхове молочко. Дуже смачне.

Дружина Станіслава Огира робить какао з чуфи. Підсмажує горіхи до шоколадного кольору, щоб хрумтіли.

— Змелює на м'ясорубці, а потім на кавомолці, бо дуже тверді. Зранку заливаємо кип'ятком і п'ємо замість кави. Воно таке, що аж бігаєш. Дає енергію на цілий день, бодрий настрій. Можна зробить шоколадне масло. Вершкове міксером збиваю з готовим какао з чуфи — 10 до одного. Діти з'їдають у секунді.

Листя радить не викидати. Траву дає кролям та козам.

Діабетикам допомагають 30 горіхів на день

— Усі довольні, кому давав вирощувати. Чуфу ніде не продають, — говорить Станіслав Огир. — Купив в одного дідуся, який тіко спасся тим горіхом. Йому вже 77. Не мав життя від діабету й нічого не помагало. Сушило в роті страшне, постійно хотів пити, дуже поправлявся. Як добавив чуфу в раціон — усе минуло. Бігає, як молодий. Один друг мав діабет другого типу. Щодня робить молочко з 10-12 горіхів, п'є зранку і ввечері. Цукор упав із 10 до7.

Хворим на діабет радить з'їдати на день 30 штук. Перед тим помити і замочити на три доби. Не сушить у роті, знижується цукор.

Робить настої, чаї. Також — 5-відсоткову настоянку на горілці.

— Тримаю тиждень. Діє як женьшенева. Чай з листя і сирі горішки виводять з організму радіонукліди. Сушимо траву та набиваємо подушки.

Дітям до сніданку готують із чуфи "Нутеллу".

— Цільне молоко кип'ячу і випарюю наполовину. Розчиняю на літр півкіла цукру. Додаю туди 10-ту частину какао з чуфи і один до одного просмажений та розмелений лісовий або волоський горіх. Варю годину. Добре загусає, бо чуфа дає щільність. Мастимо на хліб.

Телефонуйте просто зараз: 0(97) 531 88 33, 0(66) 729 09 11,

Станіслав Миколайович

Зараз ви читаєте новину «Із кілограма земляних горіхів восени збирають мішок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути