понеділок, 24 червня 2019 07:40

Італійська полуниця Вівара родить до осені

Автор: HTTPSORTOVED.RU
  ­Італійські сорти постій­ного плодоношення за сезон дають чотири врожаї від весни до пізньої осені
­Італійські сорти постій­ного плодоношення за сезон дають чотири врожаї від весни до пізньої осені

— Піднявся на ноги завдяки полуниці. А все тому, що вирощую тільки перевірені сорти, — розповідає Іван Мельничук, 48 років, із села Зелениця Володимирецького району Рівненської області. — Найвигідніші сорти постійного плодоношення. За сезон дають чотири врожаї — від весни до пізньої осені.

Вирощує сорти: Кабріло з великою ягодою, Вівара, Капрі, Морана. Вони найбільш ходові. З одного куща полуниці збирає майже 3 кг ягід. Плоди нагадують пірамідку — довгасті з гострим носом.

— Вівару і Мурано цьогоріч внесли до державного реєстру. Це дозволить українським ягідникам скористатися держ­програмою часткового відшкодування вартості посадкового матеріалу.

Також має полуницю Кімберлі, Зефір, Альба і Маршал. Кущі виростають стійкі та з сильним корінням. Плоди дозрівають у середині літа.

— Сорт Галя Чів не сплутати з жодним іншим. Має серцеподібні пузаті плоди. Завдяки довгому міцному корінню глибоко вростає в землю і краще тягне вологу, тому стійка до посухи. Має одну особливість — пускає менше вусів. Тому не виходить її швидко розвести. Зате на руки легше, бо грядки повільно заростають.

Полуниця Галя Чів підходить для вирощування як в Одесі, так і в Карпатах. Клімат і ґрунт неважливі. Лише треба удобрювати, поливати, як всяку рослину.

— Що раніше ви посадите вуса, то краще. Я роблю це в кінці липня. Влітку закладуться квіткові бруньки і коріння, що дадуть урожай на наступний рік. Пересаджую з великою грудкою землі, щоб не відчули переміщення на нове місце.

У пластиковому стакані робить цвяхами проколи на дні, щоб не застоювалася вода. Набирає ґрунт і садить у нього розетку. Новий корч до пересадки на постійне місце буде готовий, коли корінці торкнуться дна. Висаджена із стаканів розсада весною зацвіте і дасть перший урожай. Але якщо це сорт постійного плодоношення, то перший цвіт потрібно обірвати. За два тижні кущ знову зацвіте й вже з цього цвіту будуть плоди.

Зараз ви читаєте новину «Італійська полуниця Вівара родить до осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути