Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2019 07:30

Іспанських слимаків виганяють солодкою водою

Автор: 2000.UA
  Іспанські слимаки потрапили в Україну із південно-східної Польщі. Небезпечні тим, що їдять практично всю органіку і дуже швидко плодяться
Іспанські слимаки потрапили в Україну із південно-східної Польщі. Небезпечні тим, що їдять практично всю органіку і дуже швидко плодяться

— Слимаки виросли ­більші за долоню. Вони в нас бувають щороку, але не так масово. Дивуємося з сусідами — чого таке пожвавлення. Тут і дощів не було, — розповідає Ганна Заіченко, 48 років, із селища Саврань Оде­ської області. — Жеруть усе підряд. Помідори, огірки. А картоплю — ще більше, ніж жуки. То випускаю туди качок, які їдять слимаків. Треба не забути поставити поряд миску з водою. Слимаки м'ясисті й через свій слиз можуть застрявати у стравоході птиці.

Жінка закопує в землю залізні миски й наливає солодкої води чи пива. Так не перевернуться від напливу шкідників. Туди сповзаються слимаки і можна їх виловити.

— Іспанських слимаків побільшало через потепління в Україні. Для їх розмноження необхідні підвищена вологість і висока температура повітря. Яйця відкладають восени, ховаючи їх у тріщини чи вологі укриття. Нове покоління з'являється у травні, — розповідає агроном 61-річний Валентин Хорош із міста Мена Чернігівської області. — Вдень слимаки ховаються у верхньому шарі ґрунту, іноді навіть на глибині до метра, де під'їдають коріння. З настанням темряви вилазять на поверхню в пошуках їжі.

Цих шкідників буде менше там, де немає скупчень вологої деревини та сміття. Тому варто прибрати ділянку.

— Часто люди посипають слимаків і ґрунт сіллю. Однак це скоріше шкодить землі. Тому через деякий час доведеться знімати пошкоджений шар і завозити новий. Краще брати рукавиці, пінцет і збирати слимаків вручну, ніж застосовувати сіль. Рукавички потрібні, бо шкідники можуть переносити інфекцію.

Використовують зрізану кропиву для обкладання грядок. Також є рослини, що відлякують слимаків — настурція, часник, лаванда, розмарин, шавлія. Їх висаджують в міжряддях.

Існують й засоби електричного контролю слимаків — самоклеючі стрічки, обідки з міді. Від дотику до цього металу молюски отримують електричний шок.

— Не залишайте ­рослинні рештки на городі. В них слимаки відкладають яйця. Спиняє шкідника посипаний на ґрунті попіл або товчені шкаралупи яєць.

Зараз ви читаєте новину «Іспанських слимаків виганяють солодкою водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути