Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 07:40

Інжировий персик висаджують біля винограду

Автор: WWW.SAD-1.COM.UA
  Сатурн — сорт американської селекції. Дозріває в середині серпня. Плоди важать майже 100 грамів
Сатурн — сорт американської селекції. Дозріває в середині серпня. Плоди важать майже 100 грамів

— Плоди інжирового персика коштують на базарі вдвічі дорожче, а вирощування не відрізняється від класичного. Якщо підійти до справи з розумом, то можна непогано підзаробити, — говорить Ігор Нечипорук, 45 років, із смт Путила Чернівецької області. — Засадив город біля хати плодовими деревами, третина з яких такі персики. Цього року зібрав перший урожай.

Купив сорт американської селекції Сатурн, який дозріває в середині серпня. Плоди плоскої форми важать майже 100 г. Зовні жовті, з червоним рум'янцем. М'якоть кремово-біла, соковита, солодка. Італійський сорт Пінк Рінг починає достигати на початку серпня. У перекладі ця назва звучить як Рожеве Кільце. Червонуваті плоди важать від 120 г. Такі ж великі й персики Світ Рінг — Солодке Кільце. Але вони мають жовту м'якоть. Дозріває сорт на місяць раніше. Завдяки сплюснутій формі його зручно транспортувати.

— У порівнянні зі звичайним персиком і нектарином інжировий більш морозостійкий. Його квіткові бруньки захищені від вимерзання під час весняних перепадів температури. Люди думають, що це гібрид персика з інжиром. Насправді, їх схрестити не можна. Це один із різновидів звичайного персика, який за формою схожий на інжир.

Бере однорічні саджанці. Під час купівлі відщипує шматок кори. Зі зворотного боку він повинен мати зелений колір — це ознака здорового дерева. Садить на світлому місці у південній частині ділянки. Тоді добре приживеться і дасть багатий врожай. Інакше плоди не встигнуть визріти. Висаджувати персик можна в березні або у жовтні. При весняній посадці яму підготовляє восени, а при осінній — за 2 тижні.

— Вичитав, що кращі врожаї інжировий персик дає при сусідстві з виноградом. Не розбираючись, у чому причина, взяв і собі так зробив. З'ясувалося, що й справді так. Не можна садити інжировий персик на ділянці, де до цього росли полуниця, перець, картопля, баклажан, кавун, диня або люцерна. Треба зачекати не менше трьох років, щоб із ґрунту зникли бактерії.

Викопує яму 60 на 60 см. Вибрану землю перемішує із 2 відрами перегною або компосту, 200 г суперфосфату, 100 г калію та 600 г попелу. Засипаючи яму саджанець періодично струшує, щоб уникнути утворення повітряних кишень. Поливає дерево 3 відрами води і мульчує опалим листям. Перед настанням приморозків загортає агроволокном.

— Для успішного вкорінення не треба жаліти води. Я не просто змочую землю зверху. Коріння має промокнути на 30–35 см. Протягом першого місяця після посадки вливаю по 10-літрів води під кожне дерево. Так роблю 2 рази в тиждень.

Персик підживлює двічі.

Весною під саджанець вносить 50 г сечовини і 75 г аміачної селітри. Восени — 50 г калійних добрив і 40 г фосфорних. Крім добрив, врожай залежить і від обрізки. Робить її ранньою весною, формуючи крону у формі чаші. При цьому видаляє всі бічні тонкі пагони, залишивши лише 3 скелетні гілки. Центральний стовбур обрізає трохи вище верхньої гілки скелета.

— Інжировий персик не боїться хвороб, окрім сірої гнилі. Вона з'являється на початку весни. Починає темніти зав'язь, яка після цвітіння засихає. На плодах має вигляд темно-бурих плям, від яких фрукт повністю всихає.

Деревце омолоджують, здійснюючи обрізку. Заражені гілки спалюють.

Зараз ви читаєте новину «Інжировий персик висаджують біля винограду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути