четвер, 29 листопада 2007 18:46

Хвойні дерева висаджують взимку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Вікторія Желіховська зі столичного садово-ландшафтного центру ”Еліт Едельвейс” показує сосну-бонсаї. Це 50-річне дерево коштує 53600 гривень. Щоб деревце мало такий погнутий стовбур, його поступово згинають, а гілки підрізають. Бонсаї вирощують протягом к
Вікторія Желіховська зі столичного садово-ландшафтного центру ”Еліт Едельвейс” показує сосну-бонсаї. Це 50-річне дерево коштує 53600 гривень. Щоб деревце мало такий погнутий стовбур, його поступово згинають, а гілки підрізають. Бонсаї вирощують протягом к

Нині популярно замість зрізаних ялинок на Новий рік прикрашати живе деревце. Після свята воно продовжує рости в горщику. Або його можна посадити біля будинку.

Хвойні деревця в контейнерах купують із початку грудня, розповідають у столичному садово-ландшафтному центрі "Еліт Едельвейс". Останніми роками, крім ялинок і сосен, для заміських будинків вибирають піхти, туї, ялівці.

— Хвойні деревця можна й навіть бажано саджати взимку, — розповідає фахівець з озеленення "Еліт Едельвейса" Борис Ткаченко, 40 років. — Вони зараз не ростуть, перебувають у стадії спокою. Пересаджувати радять ялинки та туї віком від року разом із землею, де росте деревце.

На стихійних ринках продають саджанці ялівцю із оголеним корінням, без землі.

— Якщо коріння не ушкоджене, вологе, то воно прийметься, — веде далі Борис Іванович. — Але висадити треба зразу, а не через декілька днів.

Сосни та ялинки добре ростуть у кислому ґрунті. При посадці у землю можна додати торф, кінський гній, тирсу.

— Хвойні дерева бояться сухих морозів, — додає Борис Ткаченко. — Якщо зима безсніжна, у мороз їх треба поливати.

Борис Іванович радить при посадці додати в воду стимулятор росту "Корневин". Він допомагає рослині вкоренитися. Якщо дерево прийнялося нормально, його поливають із цим препаратом ще раз через місяць. А потім додають у воду лише добрива — масляну кислоту, "Флоровіт". А хворі деревця треба щомісяця поливати "Корневином".

Часто люди залишають на Новий рік деревце у приміщенні. Фахівці радять слідкувати, щоб воно не пересихало, але й не дуже його заливати. Якщо ялинка чи сосна почала рости, пересадку варто відкласти до травня.

Невеликі рослини можна пересадити самому. Для ялин чи сосен заввишки від 10 м наймають кран і робітників. Потрібно викопати більшу яму, куди поміститься контейнер. Ящик розбирають вже усередині, щоб максимально зберегти коріння. У "Еліт Едельвейсі" за посадку беруть 40% від вартості дерева. А ціна ялинки чи сосни залежить від їх висоти.

Для квартири чи будинку із хвойних найкраще підійде араукарія, кажуть в агрофірмі "Квіти України". Дерево дуже повільно виростає до 1,5 м. Араукарію поливають потроху. Вона боїться палючого сонця і високої температури — влітку її  ставлять у затінку, а взимку тримають при температурі не вище +15°С.


 Скільки коштує деревцеНАЧАЛО


 Назва рослини Висота, см  Ціна, грн  Де продають 
 Ялівець без контейнера  30— 40  15  Стихійний ринок
 Туя в контейнері  50  50  Садово-ландшафтний центр "Еліт Едельвейс"
 Ялівець у контейнері  30— 40  56  "Садовий центр" гіпермаркета "Нова лінія"
 Араукарія в горщику  40  75  Виставково-торговельний центр "Квіти України"
 Ялинка з оформленням  40  119  Виставково-торговельний центр "Квіти України"
 Ялинка "Коніка" в контейнері  50  176  "Садовий центр" гіпермаркета "Нова лінія"
 Сосна в контейнері  150  550  Садово-ландшафтний центр "Еліт Едельвейс"
КОНЕЦ


Юрій Савченко пересадив ялинку у травні

46-річний киянин Юрій Савченко два роки тому посадив біля дачного будинку ялинку.
На Новий рік чоловік купив для доньки 50-сантиметрове деревце в горщику за 100 грн. У виставковому центрі "Квіти України" на столичній вул. Артема продають ялинки прикрашені іграшками.
— У "Новій лінії" поряд із нашим будинком, були лише ялівці та кущики сосни. Продавці сказали, що до весни ялинок можуть і не привезти, — розповідає Юрій.
Доки ялинка стояла в хаті, за зиму підросла на 5 см. Савченко висадив її на дачі на початку травня.

Корінню в ямці має бути просторо

— Найкраще висаджувати ялинку, якій не більше трьох років, — розповідає 47-річний Анатолій Бевз із села Макіївка Смілянського району на Черкащині. Він працює майстром лісу Кам"янського держлісгоспу. — Садити слід невеличке дерево, не більше півметра. Викопати його треба із землею, щоб коріння не пошкодилося. Старі люди кажуть, як дерево росло на старому місці, так повинно і на новому  — направлення гілок на південь-північ зберігати.
Анатолій Бевз радить висаджувати ялинку наприкінці листопада чи на початку квітня. Щоб земля не була ні дуже мокрою, ні занадто сухою. Для підживлення потрібно використовувати стимулятори росту. Дерево краще приживеться.
— Ямку треба копати простору, щоб коріння при посадці не загиналося вбік. Тому що йому не вистачатиме вологи. У перший тиждень чи два дерево слід добре поливати, якщо немає дощу, — наголошує Анатолій Бевз.
Якщо саджанець не встигаєте посадити, то помістіть його на день-два у целофановий мішок або відро. Поверх насипте тирси і полийте водою. А можна викопати ямку, ялинку покласти під кутом 15–30 градусів, присипати землею та полити.
У народі кажуть, що вдома садити ялинку чи сосну не можна, бо вона витісняє господаря. У Черкасах, у районі Митниця, цієї осені висадили 20 ялинок біля багатоповерхівок. У місті планують посадити 1100 штук.

Зараз ви читаєте новину «Хвойні дерева висаджують взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути