![Головки капусти виростають до п’яти кілограмів.Сорт добре зберігається та годиться для квашення](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/941/941586_1_w_300.jpg?v=0)
54-річна Інна Климова із села Врублівка Романівського району Житомирської області у грудні вибирає сорти капусти. Насіння у магазинах продають за ціною минулого сезону. Навесні вона зросте і популярні сорти швидко розкуповують.
— Чи то в мене вже город зіпсований, чи насіння браковане, — каже Інна Климова. — Що не посію, родить не більше кулака. Рекомендацій дотримуюсь і добрив не шкодую. Восени розсипаю перегній, навесні — попіл.
До весняної посадки капусти починає готуватися з осені. Вносить на кожен квадратний метр піввідра перегною, 2 ст. л. суперфосфату і 1 ст. л. сульфату калію. Перекопує ґрунт і залишає до весни.
— Раджу брати не ті сорти, що подобаються, а ті, що пристосовані до температур і опадів на певній території, — каже 34-річний Юрій Молчанов з Інституту овочівництва та баштанництва. — Надійні сорти — Українська осінь, Віоланта та Харківська зимова. Добре ростуть Білосніжка, Ярославна і фіолетова Палета. Дають врожай незалежно від погоди.
Головки Харківської зимової — круглі, щільні, вагою до 5 кг. З 1 га збирають 60–80 т овочів. Підходять для зимового зберігання та квашення. У погребі лежать півроку.
— Харківська зимова годиться для посухостійких регіонів, — продовжує Юрій Молчанов. — Раджу її для південних областей. Через спеку сорти швидше вироджуються і потрібно пробувати нові. А ця — стійка. Росте не чотири роки, як решта, а шість.
На городі вдома можна вирощувати пекінську капусту. Проте вона не любить пересадок. Краще посіяти рідше, тоді буде врожай. Але посіви не проріджувати, бо капуста почне "жирувати" — пушити листки, а не ущільнювати головку.
Капусту на розсаду сіють у березні. Висаджують на город — у квітні. Пізніше земля підсихає.
— Капуста витримує приморозки. Якщо її приморозило, клітини можуть відновитися.
При купівлі розсади слід розкрити пакетик і оглянути корінь. Він не повинен бути стрижневим голим, а мичкуватим із боковими корінцями і з грудкою землі. Без розвиненого кореня рослина погано приживається.
— Треба брати темнішу капусту, а не блідо-салатову. Така буде загартованою від сонячних променів і вітрів. Варто садити на місці, де ріс огірок. Це для неї найкращий попередник.
Для голубців вирощують сорт Бок-чой
— На голубці сію китайську капусту Бок-чой, — розповідає 54-річна Інна Климова з села Врублівка Романівського району Житомирської області. — У неї листя хрустке, як у звичайної. Тільки росте окремо, не сплутане в головку.
Листя достигає за 20 днів після висадки.
— За рік зрізую чотири врожаї. Сорт добре переносить весняні й осінні холоди, — каже господиня.Вирощує сорти Веснянка, Ластівка і Прима. Висіває у торф'яні стаканчики. Через два тижні висаджує на грядки, після появи чотирьох справжніх листків. Так стебло зміцніє і не буде псуватися перед нічним похолоданням. Відстань між рядами має бути 30 см. Виростає капуста заввишки 35 см. Зрізує на 20-й день після появи сходів. Тоді на рослині формується 10 листків. Вага сягає до 3 кг.
Коментарі