Сад закладають восени, бо у ґрунті багато вологи. Погода не спекотна. Саджанцям вистачає часу, щоб прижитися. Садівники радять визначитися із сортом улітку. Знайти ліцензованих виробників саджанців, заздалегідь замовити. Проконсультуватися з фахівцями щодо добрив для посадки.
— Стає популярною груша, — каже кандидат сільськогосподарських наук 46-річний Олексій Муляр. — Містить більше корисних речовин, ніж яблуко. Її радять вживати при хворих нирках. Починає плодоносити на другий-третій рік. І врожаю дає багато — по 100 кілограмів із дерева. Її масово садять у Китаї, плоди звідти везуть в Україну. Тому на базарі грушки коштують, як заморські фрукти. Раніше щедро плодила лише у Криму. Тепер через потепління — у регіонах. Вигідне дерево і тим, що живе довго — 95-100 років.
Продавець саджанця має надати свідоцтво карантинної служби, державної помологічної інспекції, що стежать за чистотою сорту. Дерево має бути марковане позначкою назви сорту.
— Не довіряйте фотографіям. Проконсультуйтеся з фахівцями, досвідченими садівниками. Сорт може не дати бажаного результату у ваших умовах. Якщо добре родить на Поліссі, то на Львівщині може плодоносити зле.
Улюбленим сортом Олексія Петровича є Вільямс Літній. Плід важить до 180 г, має рум'янець. Соковитий, з винно-солодким смаком, мускатним ароматом.
— Гурманам також рекомендую сорти Любимиця Клаппа, його ще називають Фаворитка, і Бере Жифар. Зняті за 10 днів до остаточної стиглості плоди зберігаються в холодильнику до півтора місяця.
Коментарі