пʼятниця, 26 серпня 2011 07:45

Гроно винограду важить три кілограми

Автор: фото: Оксана Гайсин
  Василь Прилипко з міста Ладижин на Вінниччині показує гроно винограду сорту Кишмиш, який вирощує у своєму садку. Грона виростають до 60 сантиметрів завдовжки й важать до двох кілограмів
Василь Прилипко з міста Ладижин на Вінниччині показує гроно винограду сорту Кишмиш, який вирощує у своєму садку. Грона виростають до 60 сантиметрів завдовжки й важать до двох кілограмів

40 соток городу засадив виноградом 53-річний Василь Прилипко із села Оляниця Тростянецького району на Вінниччині. Відтоді минуло 10 років. Має 200 сортів. Випустив книжку "Як правильно вирощувати виноград".

— Грона сорту Находка мають по 60 сантиметрів довжини. А це сорт Віктор, — Василь Прилипко присідає біля ягід у півпальця завбільшки. — Подібні ще Преображення і Ювілей Новочеркаська.

На кущі російсько-болгарського сорту Русбол висять 26 грон, кожне важить понад кілограм.

— Є трикілограмові. Ранні сорти починають плодоносити із середини липня. Пізні стоять аж до нового року. Цей синій сорт Молдова — до травня. Але його треба правильно зберігати.

Грона присипають тирсою або деревним попелом. Температура повітря має бути стабільна +2...5°С.

— Можна ще зрізати гроно, так щоби по обидва боки залишилася лоза. Один її кінчик опускаємо у пляшку з водою. Щоби рідина не псувалася, у неї додаємо активоване вугілля.

Василь Прилипко маринує виноград. Виходить, як маслини.

— Змішую оцет, воду, сіль і цукор, кип'ячу й охолоджую. Грона стиглого винограду укладаю в стерилізовані банки, заливаю приготовленим маринадом, закриваю пергаментним папером, зав'язую і зберігаю в холодному місці. На кілограм винограду беру по склянці цукру і оцту, дві — води й чайну ложку солі.

Зараз ви читаєте новину «Гроно винограду важить три кілограми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути