— Щороку на горох відводжу півгороду. Ділю ділянку на три частини й на кожній сію партію через тиждень. Так рослина дозріває поступово, — каже 47-річна Марина Яковенчук із міста Козятин Вінницької області. — Тож встигаємо всі наїстися й позакривати в банки. Взимку з погреба щотижня виймаємо. Як не на салати, то на печеню.
Горох висівають наприкінці квітня. Обирають сонячне місце. В тіні рослина не пропадає, але витягується й не родить.
— Не треба поспішати з його посівом. Бо насіння лежатиме в холодній землі й не буде проростати. А ще цьогоріч весна затяжна.
Краще вирощувати не гібриди, а горох вітчизняних сортів. Вони адаптовані до наших умов і дають хороший урожай.
— Щоб насіння швидше проросло, замочую на 5 хвилин у 40-градусну воду.
Робить рядки на відстані 20–30 см і завглибшки 10 см. Сіє горох. По краях ділянки встановлює палиці, по яких будуть плестися пагони.
— Сіяти потрібно не рядками, а ділянкою. Гороху має бути тісно. Проріджувати посіви не треба. Так створюється затінок. Вони не боятимуться спеки й підпиратимуть один одного.
Кращими попередниками для гороху є огірки, гарбузи, картопля і капуста.
— Планую посадку овочів на кілька років уперед. Для цього навіть схему на папері малюю. Сію горох там, де треба удобрити землю. Він є натуральним добривом для рослин на наступний рік.
Восени підживлюю калійними добривами ділянку, де ростиме горох. Так буде багато стручків, а не гнатиме пусті пагони.
— Щоб мати кращий урожай, верхівки пагонів обрізаю. Від цього горох пускає багато пасинків. Що більше їх буде, то кращий дасть урожай. Стручки з перших відростків дозріють раніше, а з цих — пізніше. Щоб горох не плівся килимом, ставлю біля ділянки шпалерну сітку. Так легше збирати стручки. І краще доходить повітря та сонячне світло. Завдяки цьому рослина "дихає" і не гниє. Використовувати цю сітку зручно, коли мало землі на городі.
Цвіте горох через місяць після посіву. А ще за місяць збирають урожай.
— Щоб на рослині не було плодожерки та горохової попелиці, двічі на місяць обприскую часниковим настоєм. 20 грамів часнику пропускаю через прес і заливаю 10 літрами води. Настоюю добу. Проціджую та обробляю горох.
Коментарі