Ексклюзиви
понеділок, 14 вересня 2020 05:50

Горіх Ідеал родить гронами

Автор: ФОТО НАДАНЕ ВІТАЛІЄМ ІЩЕНКОМ
  Саджанці сорту Ідеал у перші два-три роки потребують рясного поливу. До ґрунту, сонця й тіні невибагливі
Саджанці сорту Ідеал у перші два-три роки потребують рясного поливу. До ґрунту, сонця й тіні невибагливі

— Років вісім тому вирішив закласти горіховий сад, щоб на пенсії мати додатковий дохід. Купив 300 саджанців волоського горіха Ідеал. Він скороплідний. Родить гронами вже на другий рік. У звичайного при купі по кілька плодів і перші з'являються на восьмий рік. А в Ідеалу в одній "зв'язці" їх може бути до 12, — говорить 40-річний Віталій Іщенко з Томаківки Нікопольського району Дніпропетровської області.

Сорт Ідеал вивів український селекціонер Іван Кочерженко. Плоди середнього розміру, важать до 13 г. Мають тонку шкаралупу. Легко розколюються, ядро виймається цілим.

— Витримує до 30 градусів морозу, — продовжує Віталій Іщенко. — Гарно приживається. Виростає не вище 5,5 метра. Має високу врожайність. Гронами родитиме дерево, яке на 100 відсотків перейняло генетику Ідеалу. Таким буде при щеп­ленні. А вирощене із сіянця — не так часто. Хоча зазвичай переймають не менше 60 відсотків властивостей сорту. Плодоносять не гронами, а як звичайний горіх, але з ознаками Ідеалу.

Чотири роки вирощує саджанці із горіхів.

— Плоди на посадку закупляю з 25-річних дерев, деякі використовую уже зі своїх. Відбираю найбільші. Горіхи у шкаралупі саджу восени на глибину 6–8 сантиметрів. Весною сходять. Саджанці продаю за рік-два. Садити їх краще восени. Бо для рослини це стрес. Плюс порушується корінь, і на його відновлення потрібна волога. Її вистачає взимку — від дощу і снігу.

Посаджене восени дерево раніше розпуститься навесні. Обрізати верхівку не треба. Відстань між горіхами має бути не менш як 5 м. Бо мають широку й потужну кореневу систему, більшу за крону. Не варто садити поблизу будівель. У перші роки потребують рясного поливу — по 40–50 літрів три-чотири рази за вегетаційний період. До ґрунту, сонця чи тіні невибагливі.

— Цвіт викидає пізніше за інші сорти. Це захищає від заморозків, — додає Віталій Іщенко. — Тому в Ідеалу зберігається найбільше зав'язі. Якщо зацвітає першого року, квіти треба зірвати. Щоб дерево віддавало сили на укорінення, крону, листя. На другий-третій рік можна зібрати 40 горіхів. Мої перші дерева родять по 15 кілограмів.

Вартість однорічного саджанця становить 65 грн, 2-річного — 100 грн.

— Саджанці горіха Ідеал продають і по 500 гривень. Це прищеплені. Вони мають 100 відсотків генетики Ідеалу, але живуть не більш як 25 років. Вирощене із сіянця з гронами трапляється рідко, але радуватиме плодами понад 100 років.

Зараз ви читаєте новину «Горіх Ідеал родить гронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути