— Вирощую цибулю за китайською технологією, — розповідає 54-річна Неля Лещенко із села Лукашівка під Черніговом. — Отримую вдвічі більший урожай, бо його не їсть цибулева муха.
У грудні розсипає по городі добрива. На 1 кв. м вносить по 1 ст. л. суперфосфату та 1 ч. л. нітроамофоски. Перекопує й залишає зимувати.
Цибулю садить навесні, коли ґрунт прогріється до +10 C. Спершу кладе на ніч у розчин із біостимулятором росту. Проходить по ділянці граблями й риє сапкою рови. Формує 15-сантиметрові гребені на відстані 20–30 см. Садить цибулю на верхівки гребенів і загортає землею.
— На горбистій ділянці цибулинам дістається більше світла. Це підвищує стійкість до хвороб. Щоб не завелася борошниста роса, обприскую грядки розчином купоросу, коли зелень сягне 15 сантиметрів. Розводжу чайну ложку в 10 літрах води.
На початку літа розкопує цибулини на третину висоти, згрібаючи ґрунт із верхівки гребенів у міжряддя. Поступово земля осипатиметься.
— На таку грядку не сідає цибулева муха, — додає Лещенко. — У час розмноження комахи сіянка сидить глибоко в землі. Відкладені яйця опиняються в міжряддях із землею через осипання. Звідти личинки не можуть нашкодити цибулі навіть після вилуплювання.
Коментарі