понеділок, 20 січня 2020 06:35

Цибулю вирощують на верхівках гребенів

Автор: kitayskim loristics.info
  На горбистій ділянці цибулинам дістається більше світла. Це підвищує стійкість до хвороб
На горбистій ділянці цибулинам дістається більше світла. Це підвищує стійкість до хвороб

— Вирощую цибулю за китайською технологією, — розповідає 54-річна Неля Лещенко із села Лукашівка під Черніговом. — Отримую вдвічі більший урожай, бо його не їсть цибулева муха.

У грудні розсипає по городі добрива. На 1 кв. м вносить по 1 ст. л. суперфосфату та 1 ч. л. нітро­амофоски. Перекопує й залишає зимувати.

Цибулю садить навесні, коли ґрунт прогріється до +10 C. Спершу кладе на ніч у розчин із біо­стимулятором росту. Проходить по ділянці граблями й риє сапкою рови. Формує 15-сантиметрові гребені на відстані 20–30 см. Садить цибулю на верхівки гребенів і загортає землею.

— На горбистій ділянці цибулинам дістається більше світла. Це підвищує стійкість до хвороб. Щоб не завелася борошниста роса, обприскую грядки розчином купоросу, коли зелень сягне 15 сантиметрів. Розводжу чайну ложку в 10 літрах води.

На початку літа розкопує цибулини на третину висоти, згрібаючи ґрунт із верхівки гребенів у міжряддя. Поступово земля осипатиметься.

— На таку грядку не сідає цибулева муха, — додає Лещенко. — У час розмноження комахи сіянка сидить глибоко в землі. Відкладені яйця опиняються в міжряддях із землею через осипання. Звідти личинки не можуть нашкодити цибулі навіть після вилуплювання.

Зараз ви читаєте новину «Цибулю вирощують на верхівках гребенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути