
— Часник висаджую наприкінці жовтня, щоб зубки встигли вкоренитися, — каже Євдокія ЗАГРЕБЕЛЬНА, 55 років, зі Сміли на Черкащині. — Якщо пізніше — візьмуться стійкі приморозки. Зубки потраплять у холодний ґрунт. Тоді можуть вилізти на поверхню й вимерзнуть. Хоча за теплої зими садять і в грудні. А в червні вже копають молодий.
Часник вибагливий до родючості ґрунту й вологи. У сухій землі жовтіє та стрілкується. Найкраще росте на піщаних або на супіщаних грядках. Любить перегній і розпушування.
— Мені подобається сорт Мессідор. Зубки у два ряди розміщуються. Гігант — одна головка важить до 150 г, як добрячий кулак. Не стрілкується. Зберігається до дев'яти місяців. Морозостійкий, ярий — витримує 30-градусний мороз. Не надто пекучий і гіркий.
Найкраще часник садити після гарбузів або огірків. Не варто після картоплі, бо матиме всі її хвороби.
— Не бійтеся, що зубчики померзнуть. Садіть не глибше п'яти сантиметрів. Якщо зиму обіцяють дуже морозну, накрийте соломою чи кукурудзинням, щоб дихав.
Коментарі