субота, 15 липня 2023 08:10

Запустили соціальну мережу для друзів

Запустили соціальну мережу для друзів
Twitter використовують понад 200 млн людей. Фото: Wikipedia

Компанія Odeo в американському Сан-Франциско запустила сервіс коротких повідомлень "Twttr" 15 липня 2006-го.

Ідею запустили як додатковий продукт компанії. Хотіли спробувати, чи стане популярним сервіс, де можна буде надсилати короткі повідомлення групам друзів. За наступні кілька років назву змінили на Twitter, а сайт став однією з найпопулярніших соціальних мереж у світі.

Співзасновник Twitter Еван Вільямс раніше запустив сайт інтернет-щоденників Blogger. 2003-го продав його компанії Google за кілька мільйонів доларів. Разом із другом Ноа Гласом через два роки заснували Odeo. Займалися записом і трансляцією підкастів. Їхній продукт став непотрібен, коли компанія Apple запустила Itunes.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не можна під час кризи різати видатки на науку - Тарута

Вільямс попросив 14 працівників накидати ідей щодо можливих продуктів компанії. Інженер Джек Дорсі розповів про сервіс, де користувачі могли б ділитися своїм статусом із друзями, надсилаючи його через SMS. 2006-го розробили прототип сайту. Дорсі надіслав пробне повідомлення 21 березня. Назвали Twttr – звуки, що нагадують щебіт птахів. Компанія на момент запуску переживала непрості часи. Інвестори не хотіли вкладати гроші. Вільямс викупив їхню частку, змінив назву і компанії, і сайту. Звільнив Гласа. Той кілька років не розповідав про свою участь у запуску.

За рік популярність сервісу виросла. У березні надсилали 60 тис. повідомлень щодня. 2013-го в Odeoпрацювали понад 2 тис. людей. Сервісом користувались 200 млн. Вартість компанії оцінювали в $31 млрд.

Хоч у Twitter менше користувачів, ніж у Facebook, він став джерелом термінових новин і інформації.

Зараз ви читаєте новину «Запустили соціальну мережу для друзів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути