пʼятниця, 18 листопада 2011 06:45

Черв'яків у зимовій цибулі випалюють свічкою

Автор: фото: Мирослава Соколова
  Свіжа з осені городина швидко в’яне чи гниє від неправильного зберігання. Овочі тримають у поліетиленових мішках, фрукти пересипають тирсою
Свіжа з осені городина швидко в’яне чи гниє від неправильного зберігання. Овочі тримають у поліетиленових мішках, фрукти пересипають тирсою

Киянин Олександр Чумак, 67 років, зберігає овочі в погребі свого гаража. Картоплю засипає у засік, а моркву й буряки пакує по кілограму-два у поліетиленові пакети.

— У мене сухий погріб, тому морква в'яне. А в кульках залишається сочною, хрумкою. Діставати зручно. Пробував пересипати в ящику піском, але овочі чують землю й одразу починають проростати, гниють. Надгризені викидаю, бо миші переносять сказ і лептоспіроз. Це смертельні для людини хвороби.

Цибулю господар тримає на балконі. У погребі для неї занадто тепло, тому проростає.

— Цибуля може витримувати до 4 градусів морозу. Проростає, якщо в коробці насипати більше двох шарів. Найкраще напхати її в старий капроновий чулок і підвісити. Так цибуля дихає й не займає багато місця на балконі. Так само зберігаю часник. Внизу чулка роблю невелику дірку, витягаю через неї кілька головок, коли треба.

Щоб у цибулі не заводилися дрібні білі черв'яки, її припалюють над полум'ям свічки. Личинки відкладені в корінні, їх не видно. Вони живляться соками цибулі, а потім ростуть, лазять у ній. Через це овоч гниє. Якщо корінці довгі, їх підрізують і тримають цибулину кілька секунд над вогнем.

Анатолій Молочко, 59 років, із села Сусли на Житомирщині має свіжу капусту до весни. Вириває головки з корінням. Зберігає у погребі на полиці. Кожну капустину обмотує газетою.

— Найкраще підвісити вниз головками, тоді волога з кореня стікатиме в качан й капуста не пов'яне. В мене нема до чого її підв'язувати, розкладаю в ряд. Газета захищає від гниття. Якщо капустина почне псуватися, сусідні залишаться цілі. Можна і зрізану так само обгорнути й скласти в погребі. Але треба відбирати тверді нетріснуті головки.

Щоб капуста довше зберігалась, Анатолій Молочко рве її на повний місяць. У цей час вона найбільше натягає вологи із землі.

У цю ж пору намагається обривати зимові яблука Світлана Петрикова, 45 років, із села Баламутівка на Хмельниччині. Врожай зберігає в пшениці.

— Пересипаю зерном яблука — так вони не портяться. Але ящики ставлю в коморі. Спускала в погріб, то зерно проросло, бо в погребі волого. Там можна тримати яблука в тирсі. Вона вбирає вологу й захищає фрукти від запаху картоплі.

На балконі яблука найкраще зберігати в картонних коробках. Складати не більше двох-трьох шарів, щоб до фруктів добре надходило повітря. Кожне яблуко замотують у серветку. На холодному балконі ящик з овочами та фруктами обкладають пінопластом, укривають старими речами. В морозні дні гріють пластиковими пляшками з гарячою водою.

Зараз ви читаєте новину «Черв'яків у зимовій цибулі випалюють свічкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути