четвер, 19 червня 2008 17:45

Біопрепарати безпечні для бджіл і дощових хробаків

Останніми роками для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин дедалі більше людей використовують біопрепарати. Їх створили на природній основі — із бактерій та витяжок грибів.

— Біопрепарати відрізняються від хімічних за принципом дії, — пояснює консультант столичного "Клубу органічного землеробства" Юрій Сегедин, 41 рік. — Вони добре захищають овочі й плодові дерева від шкідників, але не шкодять людині.

Наприклад, після обробки городини пестицидами вживати овочі в їжу радять лише через півтора-два місяці, — продовжує Сегедин. А після обробки біофунгіцидом "Мікосат" можна збирати і їсти овочі вже через 2 доби. Цей препарат використовують при обробці насіння перед його посадкою або пізніше, при обприскуванні. Він підвищує стійкість рослин до фітофтори, борошнистої роси, кореневої гнилі, парші, іржі. Перевага "Мікосату" в тому, що він не пошкоджує кореневу мікрофлору як хімічні препарати.

Із колорадським жуком, совкою і плодожеркою ефективно бореться "Актофіт". Він діє майже одразу. Однак він безпечний для бджіл і дощових хробаків, які переносять пилок рослин й удобрюють ґрунт. Це препарат зовнішньої дії, у плоди він не потрапляє. Тому їсти оброблені овочі можна через день після обробки. Перед вживанням їх ретельно миють.

— Дача біля Яготина в нашої родини вже близько десяти років, — розповідає киянка Лариса Мельничук, 40 років. — Коли отримали діляночку, думали, їстимемо свої овочі, вирощені власними руками.

Спершу для боротьби зі шкідниками жінка використовували хімічні препарати. Труїла їх "Банколом", а потім перейшла на "Престиж". З часом Лариса помітила, що жуки звикають до цих препаратів, почала труїти частіше.

Пізніше жінка, щоб не використовувати хімії, пробувала визбирувати жуків. Але на це витрачала багато часу, позбирати всіх шкідників не вдавалося.

— Що частіше труїш, то більше пестицидів залишається в овочах, — бідкається Лариса Мельничук. — Адже вони відкладаються у клітинах помідорів чи картоплі й повністю не виводяться, для цього рослині потрібно більше часу.

Коли в дітей виникли проблеми з печінкою, знайомі порадили жінці перейти на біологічні препарати боротьби зі шкідниками.

"Мікосат" не пошкоджує кореневої мікрофлори

— Спочатку цим препаратам особливо не довіряла, — каже Лариса. — Адже ті ж колорадські жуки настільки до всього пристосовуються, що навіть сильним хімічним засобом їх не проймеш.

Мельничук вирішила спробувати біопрепарати на картоплі. Позаторік обробила бульби перед посадкою "Актофітом". Потім ще двічі потруїла ним жуків. Урожай жінка зібрала кращий за попередній, картопля не була поїдженою.

Нині жінка цим же препаратом обробляє огірки, помідори, капусту, перець і кабачки.

— "Актофіт" використовують не лише для боротьби з колорадськими жуками, — розповідає 44-річна Леся Довгопол із садово-городнього центру "Веліос". — Він добре справляється з совкою, кліщем і попелицею. Обробляти городину "Актофітом" бажано двічі на літо, в період, коли з"являються личинки шкідників.

Цьогоріч Мельничук обробила посадкову картоплю ще й "Мікосаном" — засобом для боротьби з кореневою гниллю, пліснявою та фітофторозом. Цей засіб не лише допомагає протистояти хворобам, а й стимулює ріст рослин. Торік жінка обприскувала "Мікосаном" уже посаджену городину. Хворих кущів було менше, ніж у сусідів.

Шкідників знищують комахи-хижаки

Для боротьби зі шкідниками за кордоном кілька десятиріч використовують комах-хижаків. Їх називають ентомофагами. В Україні метод лише набуває популярності.
— Якщо на городі багато совки чи капустянки, з ними найкраще справляться маленькі мушки — трихограми, — розповідає Юрій Сегедин. — Вони відкладають свої яйця в яйця шкідників і таким чином знищують їх.
У тепличних умовах використання трихограм — єдиний безпечний засіб, — каже Сегедин. — Хоча їх активно використовують і в садах, і на городах. Адже дозволяють знищити їх на 90 відсотків, чого не зможе зробити жоден препарат.
У магазинах продають яйця трихограм. У коробці їх до 20 тис. Комахи вилуплюються за день-два. Тоді їх можна "розселяти" в саду чи на городі. Роблять це безвітряної погоди перед світанком або вночі.
Декілька мушок беруть паличкою чи листком і саджають там, де шкідники відклали найбільше яєць. Колонії шкідників трихограми знайдуть самі, розлітаючись по ділянці. Коробочки із трихограмами вистачить для знищення шкідників на 10 сотках.

Зараз ви читаєте новину «Біопрепарати безпечні для бджіл і дощових хробаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути