
Середина осені — найкраща пора для зариблення ставків і озер. Прохолодні дні підходять для переселення у водойми завглибшки 2 м. У мілких риба взимку може задихнутися під льодом. Мають бути проточна вода, струмки та джерела.
— Не можна разом селити риб-конкурентів, — розповідає іхтіолог 59-річний Андрій Лемешко з Харкова. — Беремо 500 коропів, 200 товстолобів, ще кілька сотень білих амурів, щук і судаків на гектар. Кожна їсть різні харчі й добре почувається при цьому. А коропів і карасів разом не поселяють, бо харчуються однією рибою.
Товстолоба й білого амура запускають у ставки, щоб вода була чистіша. Цю рибу в народі називають річковою коровою. Їсть багато водоростей і гуляє зграями. Білий амур харчується очеретом. Ця риба походить із Далекого Сходу. Не розмножується в українських водах.
Запускати малька важливо за температури повітря +10°С. Тоді риба почувається комфортніше і швидше обживається.
— Раніше було 15 тисяч риболовних підприємств, де вирощували мальки. Зараз є чотири державні заводи. Зарибків не вистачає. Тому річки й обмілілі та каламутні, — каже Олександр Чистяков, 40 років, голова Асоціації риболовів України. — Наприклад, щоб Дніпро не заростав, треба запустити 70 мільйонів зарибків товстолоба й білого амура.
Для кожного ставка розраховують, яка кількість риби потрібна. Науковці беруть проби води і визначають кормову базу. За запуском у воду наглядає комісія органів рибоохорони. Одразу мальки збиваються у зграї та стоять на місці два-три дні. Після цього розпливаються.
— Зарибок має бути не менш як 100 грамів. Щоб прижився, а не пішов на корм птахам і жабам, — додає Чистяков.
Ікру форелі вирощують в інкубаторі
— За мальком форелі їдуть в інкубатор, який розташований біля села Солонськ Дрогобицького району Львівської області. Завдяки термальним джерелам вода там постійно 8 градусів тепла. Тож малька розводять увесь рік, — говорить іхтіолог 59-річний Андрій Лемешко з Харкова. — Працівники вручну акуратно витискають золотисту ікру з самок, вкривають її молоком самців. В один лоток поміщається шість тисяч ікринок. За півроку мальків можна продавати.
Коментарі