Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2012 05:45

Баклажанам підривають корінь

Черкасець 65-річний Валентин Кравченко видаляє частину листя з кущів помідорів і пасинкує аж до дозрівання плодів. Це сприяє кращому врожаю.

— Якщо пагони помідора затіняють листям один одного, то основні сили кущ витрачає не на дозрівання плодів, а на боротьбу за сонячне проміння, — пояснює. — Це стосується й листя. Якщо листок не освітлений сонцем, він не збагачує рослину продуктами фотосинтезу, а лише затіняє плоди, уповільнює провітрювання.

Із початку росту садівник обриває на кущах нижні листки. Перед дозріванням томатів стебла не мають листя до 30 см знизу.

— Так само обрізаю й верхні кінці пагонів із квітками, щоб рослина віддавала соки плодам. Середину куща пасинкую. Протягом літа таку ж процедуру роблю й з виноградом. Повністю видаляю знизу листя для освітлення грон. Також обрізаю вершки пагонів. Для фотосинтезу залишаю приблизно по 10-12 листків на одну грону. Це баланс між користю для врожаю й рослини.

Перед дозріванням томатів садівники більшу частину листя зрізують, залишають два-три листки на плід.

— Згодом плоди самі починають виробляти речовини, які брали із листя завдяки фотосинтезу, — каже агроном з Миколаєва 47-річний Андрій Цвіркун. — Щоб фітофтора не знищила врожай, варто зрізати все пошкоджене листя.

Вінничанин 63-річний Іван Яворський прискорює достигання баклажанів, коли настає прохолодна дощова погода.

— Від сирості грибки розвиваються, то є ризик, що урожай пропаде ще зеленцем. Якщо ночі холодні, листя росте, а баклажан набирає масу повільно. Аби пришвидшити дозрівання, треба трохи пошкодити стебло. То для будь-якої рослини шок — усі сили віддасть плодам.

Високорослі грубі стебла баклажанів прорізує вздовж на кілька сантиметрів, усередину вставляє паличку.

— Також добре надірвати коріння. Беруся за низ стебла і підтягую, наче хочу видерти із землі. Треба, щоб обірвалися дрібні крайні корінці. Так рослина отримуватиме менше поживних речовин із ґрунту. Листя перестане рости, соки підуть у плоди.

7 000

квіток за день встигає запилити робоча бджола. Щоб виробити 100 г меду, комаха пролітає 46 тис. км. Це так само, якби вона облетіла планету по екватору.

 

Зараз ви читаєте новину «Баклажанам підривають корінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути