четвер, 23 квітня 2009 18:04

Азалія індійська може цвісти з грудня до квітня

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Співробітниця Національного ботанічного саду Інна Низькошапка показує кущик індійської азалії у Києві на виставці квітів ”Фловерс Хортеч”. Такий 10-річний кущ продають за 100 грн
Співробітниця Національного ботанічного саду Інна Низькошапка показує кущик індійської азалії у Києві на виставці квітів ”Фловерс Хортеч”. Такий 10-річний кущ продають за 100 грн

П"ять азалій індійських із червоним і рожевим цвітом привезли у виставковий центр біля метро Лівобережна у Києві. Квіти ростуть у Національному ботанічному саду ім. М. Гришка.

Рослини квітнуть усю зиму. Попри те що азалії продають у квіткових магазинах, доглядати за ними складно.

— Азалія примхлива рослина, — розповідає співробітниця ботанічного саду Інна Низькошапка, 44 роки. — У нас вона може рости лише в оранжереї чи теплиці. Квітка теплолюбна й у відкритому ґрунті не приживеться навіть у Криму.

Найкраще для азалій підходять світлі кімнати з постійною температурою +20°С і високою вологістю. У період цвітіння її знижують до +12°С. Тоді азалія цвістиме з грудня до квітня. При вищій температурі рослина швидко відцвітає.

Азалії мають неглибоку кореневу систему, тому ростуть у невисоких широких дерев"яних ящиках. Коли вони відцвітають, у засохлих квітів обривають тичинки і пестики. Верхні пагінці зрізають, щоб рослина надалі буйно цвіла. За сильної загущеності на кущі менше квітів.

Улітку кущі азалії притінюють від прямого сонячного проміння. У спекотну погоду щодня обприскують. Поливають раз на два-три дні, коли підсихає субстрат.

У засохлих квітів обривають тичинки і пестики

— Азалія розмножується насінням, — розповідає головний спеціаліст тропічних і субтропічних рослин ботанічного саду Раїса Головко.— У тепличних умовах найкраще розмножувати живцями. Їх нарізають із травня до червня із верхніх задерев"янілих пагонів.

У ботанічному саду живці садять у дерев"яні скрині, наповнені сумішшю кислого торфу і перетлілих голок сосни. Рослина любить кислий ґрунт. Нижні кінці пагонів обробляють стимулятором росту "Гетероауксином" чи "Корневином". По тому ящик накривають плівкою і залишають у приміщенні при температурі не менш як +22°С.

Через 1,5 міс. живці обприскують водою й знову накривають плівкою. Пересаджують у окремий горщик восени. До того часу в рослини вже має бути розвинута коренева система.

Пересаджують дорослі азалії навесні, після того, як відцвітуть. Суміш беруть таку саму, як і для живців. Використовують дренаж і насипають піску. Поливають водою зі щавлевою кислотою. Що два тижні підживлюють мінеральними добривами.

— Перш ніж купувати екзотичну рослину, потрібно отримати хоча б початкові знання щодо її догляду. На наших курсах флористики вчать доглядати за азаліями. Хоча розмножувати ці рослини нефахівцеві складно. Потрібен досвід і практика, — каже Раїса Головко.

Азалію продають у ботанічному саду. Молоді кущі до 6 років коштують 50 грн. Дорослі — від 200 до 1500 грн.

Рослина прижилася в Європі за третьої спроби

Першим азалію з Індії в XVII ст. намагався завезти голландський учений Брейніус. Але квітка не прижилася. Другу спробу зробив через 100 років науковець Конерс, але також невдало. Лише на початку ХІХ ст. європейцям вдалося створити добрі умови для розмноження азалій. Їх привіз англійський капітан Велбенк.

Колекцію індійських азалій у Національному ботанічному саду вважають другою за величиною в Європі та найбільшою в Україні. Її започаткував український ботанік Микола Гришко. Він привіз рослини з Німеччини наприкінці 1940-х. Тепер у ботанічному саду росте до 100 сортів і гібридів азалій. Деякі гібриди виведені в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Азалія індійська може цвісти з грудня до квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути