Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2022 00:20

Яєчна шкаралупа захищає розсаду від грибків

— Город підживлюю яєчною шкаралупою, бо містить 27 хімічних елементів, — говорить агроном 55-річна Ганна Петрова із селища Лисянка на Черкащині.

Миє і висушує яєчну шкаралупу. Перемелює ручною кавомолкою і зберігає в сухій банці. Це добриво насипає в рядки з цибулею, шпинатом, салатом або капустою.

— Добре росте від товченої шкаралупи й розсада помідорів, перцю, динь та кавунів. Добриво захищає від появи грибків і розвитку чорної ніжки. У кожну ямку вкидаю по столовій ложці. Шкаралупа знижує кислотність ґрунту, тому не годиться для підживлення квасолі, огірків, кабачків і гарбузів. Ті люблять підкислену землю.

Також готує настій із 5 ст. л. яєчної шкаралупи та 1 л окропу. Залишає на тиждень у темному місці, періодично помішує. Проціджує та поливає раз на місяць городину для кращого врожаю.

— Торік шкарлупою вивела з городу вовчків. Яєчний порошок змішала з олією, щоб суміш нагадувала кашу. Її закопала в місцях із норами шкідників. Ті наїдалися й гинули.

Яєчну шкаралупу не обов'язково дрібно розтирати. Можна потовкти качалкою і насипати в компостні ями чи горщики кімнатних квітів. Це хороше добриво для фіалки, азалії, камелії, гортензії та папороті.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Яєчна шкаралупа захищає розсаду від грибків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути