понеділок, 20 лютого 2012 00:00

Апельсинове дерево плодоносить узимку

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Апельсини в зимовому саду вирощують на щеплених деревах. Плоди несолодкі, ароматні, мають тонку шкірку
Апельсини в зимовому саду вирощують на щеплених деревах. Плоди несолодкі, ароматні, мають тонку шкірку

— У нас якраз сезон — знімаємо апельсини. Вони не дуже солодкі, але з тонкою шкіркою й не гірші, ніж у супермаркеті. Урожай — чотири відра з дерева, — каже 53-річна Євгенія Козійчук із комунального підприємства "Рівнеелектроавтотранс". — Саджанець привіз із Криму колишній директор Олексій Яценко. Росте у нас понад 30 років.

Тролейбусники мають на території зимовий сад площею 250 кв. м. Вирощують лаврове та кавове дерева, самшит, фінікові пальми, агави. Стебла бамбука зрізують на саморобні вудки.

У скляний дах оранжереї впирається 9-метрове апельсинове дерево.

— Зацвітає щораз у грудні, після Різдва починаємо знімати плоди. Апельсин самозапилюється. Не любить холоду і протягів, сухого повітря.

Саджанець був прищеплений. Його висадили у суміш землі, гною та піску. Навколо зробили лунку, замульчували її перегноєм. Доки апельсин ріс, його поливали через день. Доросле дерево — раз на тиждень, м'якою водою.

Щоразу після поливу ґрунт підпушують, щоб не утворювалася кірка. Що ближче до стовбура, то мілкіші рівчаки — не більше ніж 6 см. У закисленому ґрунті дерево погано росте. Тому додають товченої крейди.

— Крону апельсина треба формувати одразу. Якщо не обрізати, виросте кущем. Тому взимку до початку росту в 20-сантиметрового деревця обрізаємо верхівку, залишаються кілька бруньок. Згодом вони дадуть пагони першого порядку. З них треба залишити три-чотири, що "дивляться" у різні боки. А коли виростуть — знову обрізати верхівки і залишити кілька бруньок.

Обрізують іще двічі. Доки крона формується, не допускають цвітіння. Бутони обривають, аби пустоцвіти не ослаблювали рослину. Раз на місяць дерево підживлюють. За кольором листя визначають, яких речовин бракує.

— Якщо мало фосфору, листя стає коричневим, а плоди будуть із товстою шкуринкою. Без азоту листки жовтіють, без калію — буріють. Старше дерево  потребує більше добрив. Розчином перегною можна підживити раз на два тижні. Корисна деревна зола — 12 столових ложок на відро води.

Улітку дерево захищають від прямого сонячного проміння. Інакше листя спікається.

На апельсин можуть напасти цитрусові кліщі, біла муха і тля. Від них бризкають інсектицидом.

Електрозварник Сергія Логвись, 32 роки, приносить довгу палицю з гаком. Обережно підсікає гілки і зриває плоди з листками.

— Наш водій посадив апельсин вдома з кісточки. Таке дерево зацвіте лише за вісім років. Його краще використовувати для щеплення.

Для обігріву вздовж скляних стін прокладені металеві труби. Апельсин любить повітря, прогріте до 18°С, зимує за +12°С.

Зараз ви читаєте новину «Апельсинове дерево плодоносить узимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути