37-річна Оксана Джус із села Малі Крушлинці на Вінниччині торгує насінням кавунів, динь і гарбузів. Із чоловіком вирощують їх на власному городі.
— Усе насіння районоване. Тобто незалежно від того, звідки привезене, у нас воно росло два-три роки та давало врожай, — пояснює Оксана. — Маємо також понад 18 сортів огірків, 258 — помідорів, 58 — перцю. Перше насіння замовляла для себе за оголошеннями в газетах і в журналі "Дім, сад, город". Було й рідкісне, що доводилося по півроку чекати. За три зерняти огірка платила 18 гривень. За корчик полуниці, яка родить цілий рік, 20 гривень. Тепер із садівниками-любителями обмінюємося насінинами. Буває, заплатиш за три, а жодна не зійде. А буває, в нас приживаються такі рослини, які, здавалося б, не могли рости.
Кавуни Оксана Джус сіє з 6 по 10 травня. Тоді й огірки.
— До цього часу земля вже достатньо прогріта. Насіння кавунів і динь спеціально не обробляю, просто кидаю в кожну ямку по дві-три, зверху накриваю їх прозорою плівкою. Так лишаю на кілька днів. За тиждень диньки сходять, плівку знімаю.
Торік сіяла нові сорти кавунів. Каже, найбільше сподобалася "Кукодама", яка виростає до 6-8 кг. У цього кавуна повністю жовта середина, зате солодка.
— Цього року сіятиму Януковича. За описом він схожий на Кукодаму, але трохи менший за розміром. Має десь до 4 кілограмів і солодший. Насіння мені вислали із Дніпропетровська. За пакетик з п"ятьма насінинами заплатила 20 гривень. Поки що посаджу лише собі. Як добре піде, висаджуватиму на продаж.
На стеблі Оксана радить залишати не більше трьох-чотирьох кавунів. Тоді вони виростуть великими.
— Можна раз на сезон зробити підкормку рослин. Найкраще використовувати курячий послід. Його заливаю водою і лишаю на 10 днів. Підливаю кожен корчик по 200–300 грамів, але не більше. Якщо добрива дати забагато, листя виросте, а плоди залишаться малими.
Квадратні кавуни ростуть у пластикових контейнерах
— Квадратні кавуни вирощують зі звичайного насіння. Коли ягода стає розміром як тенісний м"яч, її кладуть у пластиковий контейнер розміром 20 на 20 сантиметрів. Там кавун росте і достигає. Тому стає квадратний, — розказує інженер київського агрооб"єднання "Зелений світ", Олександр Ярема, 45 років. — В Японії раніше використовували скляні акваріуми, але скло тріскало. Тому перейшли на пластик. У контейнері мають бути два–п"ять отворів для повітря. Інакше рослина почне сохнути і буде несолодка всередині.
Ярема радить пофарбувати поверхню контейнера в чорний колір, аби притягував сонце.
— Уперше квадратні кавуни почали вирощувати 10 років тому в Японії задля зручності. Бо круглі викочуються з холодильників. Ягода не користується там масовим попитом через завищену ціну. Кілограм кавуна коштує 80 гривень. Минулого року ягоду почали масово культивувати в Панамі. Там її продають по 30–40 гривень за кіло.
Коментарі