понеділок, 12 лютого 2018 05:30

Ягоди гумі за смаком подібні до хурми

Автор: WWW.GUMI YE.UA
  Кущі гумі садять рано навесні чи пізно восени. У цей час ґрунт добре напитаний вологою. Родити починає на четвертий рік після посадки
Кущі гумі садять рано навесні чи пізно восени. У цей час ґрунт добре напитаний вологою. Родити починає на четвертий рік після посадки

— Гумі називаю чудо-ягодами. Виглядають як кизил або вишня, а за смаком нагадують яблуко чи хурму, — каже Петро Філіпчук із міста Коломия Івано-Франківської області. — Це невибаглива рослина. Як до зимових холодів, так і до розмноження.

Кущ виростає 2 м у висоту та 1,5 м завширшки. Листя — сріблясте знизу та зелене зверху.

— Коли кущ цвіте, то здається, що він весь жовтий, як форзиція. Квіти нагадують жовто-білі зірки.

Вибирає для куща гумі ділянку, захищену від протягів, де є багато сонця. Тоді ягоди будуть солодші. Найкраще садити біля забору, що захищатиме рослину. Садить рано навесні чи пізно восени. У цей час ґрунт добре насичений вологою. Відстань між кущами робить 2–3 м, а ямки — завглибшки 0,5 м. Насипає землю перемішану з компостом і перегноєм. Додає 30 г азотних добрив, 200 г суперфосфату і 700 г деревної золи.

— Підживлюю кущ лише при посадці, більше добрив не вношу. Рослина набере їх про запас.

Родити починає на четвертий рік після посадки. Ягоди спочатку зелені, потім жовтіють, стають жовто-червоними, стиглі — червоні. Перші достигають на початку липня і родять до кінця місяця.

— Можна не поспішати зі збором. Улітку роботи й так вистачає. А гумі спокійно чекає. Ягоди не обсипаються і можуть висіти до середини серпня.

З дорослого куща збирає 10 кг плодів.

— Для тривалого зберігання краще обривати їх разом із плодоніжками.

Розмножує гумі відводками, як і смородину. Для цього вкорінює присипані землею однорічні гілки.

Після збору врожаю вибирає нахилені до землі гілки. Робить на них поперечні надрізи кори, що обприскує потім укорінювачем. Притискає в кількох місцях шпильками з дроту й засипає землею. Наступного року наприкінці травня пагони звільняє від шпильок, відрізує від куща секатором і пересаджує на нове місце.

Зараз ви читаєте новину «Ягоди гумі за смаком подібні до хурми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути