Ексклюзиви
середа, 27 червня 2007 19:17

Ягода гумі росте на бідних ґрунтах

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  З одного куща гумі — маслинки багатоквіткової в ботанічному саду ім. Гришка збирають до 20 кілограмів ягід
З одного куща гумі — маслинки багатоквіткової в ботанічному саду ім. Гришка збирають до 20 кілограмів ягід

У ботанічному саду ім. Гришка в Києві вирощують ягоду гумі. Цього року на кущах заввишки 2,5 м достигає по 15–20 кг ягід. Червоні кисло-солодкі плоди на довгих ніжках схожі на вишні.

— Гумі, а по-нашому маслинка багатоквіткова, — родич обліпихи, — стверджує науковий співробітник ботанічного саду Євген Васюк, 32 роки. — Кісточка в неї м"яка і довгаста. З Японії гумі завезли на Сахалін. У 80-х вона добралася до України. Тут її акліматизували.

Маслинку Євген досліджує багато років. Каже, що вона стійка до посух, майже не хворіє. Росте і на бідних ґрунтах. Бо корені утворюють бульбочки, як у бобових. У них гумі накопичує азот. Родити починає на третій-четвертий рік після посадки.

— Коли вдарили 30-градусні морози, кілька кущів вимерзло, — продовжує Євген. — Я їх зрізав під корінь. Наступної весни пішли пагони, — й кущі повністю відновилися.

У м"ясистих ягодах гумі багато вітамінів А, С, калію, заліза й незамінних амінокислот, а головне — селену. Цей мікроелемент необхідний для підтримання імунітету. З гумі варять желе та варення. Можна перетирати з цукром і зберігати в сирому вигляді.

Розсаду гумі продаватимуть восени в магазині ботанічного саду на столичній вул. Тимірязєвській, 1. Маленький кущ коштуватиме 10 грн, великий — 20 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ягода гумі росте на бідних ґрунтах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути