
У ботанічному саду ім. Гришка в Києві вирощують ягоду гумі. Цього року на кущах заввишки 2,5 м достигає по 15–20 кг ягід. Червоні кисло-солодкі плоди на довгих ніжках схожі на вишні.
— Гумі, а по-нашому маслинка багатоквіткова, — родич обліпихи, — стверджує науковий співробітник ботанічного саду Євген Васюк, 32 роки. — Кісточка в неї м"яка і довгаста. З Японії гумі завезли на Сахалін. У 80-х вона добралася до України. Тут її акліматизували.
Маслинку Євген досліджує багато років. Каже, що вона стійка до посух, майже не хворіє. Росте і на бідних ґрунтах. Бо корені утворюють бульбочки, як у бобових. У них гумі накопичує азот. Родити починає на третій-четвертий рік після посадки.
— Коли вдарили 30-градусні морози, кілька кущів вимерзло, — продовжує Євген. — Я їх зрізав під корінь. Наступної весни пішли пагони, — й кущі повністю відновилися.
У м"ясистих ягодах гумі багато вітамінів А, С, калію, заліза й незамінних амінокислот, а головне — селену. Цей мікроелемент необхідний для підтримання імунітету. З гумі варять желе та варення. Можна перетирати з цукром і зберігати в сирому вигляді.
Розсаду гумі продаватимуть восени в магазині ботанічного саду на столичній вул. Тимірязєвській, 1. Маленький кущ коштуватиме 10 грн, великий — 20 грн.
Коментарі