
Віктор Стрельников, 65 років, із кафедри садівництва Інституту рослинництва радить зривати яблука із темними зернами.
— Якщо насіння світле — ще недозрілі. Раніше, ще як навчався в інституті, перевіряли яблуко на стиглість. Перерізали навпіл і занурювали в 30-відсотковий розчин йоду. Якщо посиніє — значить ще зелене.
Зимові яблука збирають восени до морозів. Такі сорти достигають у холоді за кілька місяців. Черкасець 65-річний Валентин Кравченко на зиму яблука пересипає тирсою й складає в ящики кількома шарами.
— Найкраще яблука в домашніх умовах зберігаються в тирсі, — пояснює. — У кого немає, може пересипати й висушеним піском. Кажуть, що найкраще перекладати плоди папером. Яблука виділяють вуглекислий газ, який не дає розвиватися гнилі. Папір його добре затримує між плодами.
У середині вересня, до заморозків, обриває яблука сортів Симиренко, Ґолден делішес, Граф Еззо. Одразу ж заносить у погріб.
— Неправильно роблять ті, хто не одразу кладе на збереження, а чекають, щоб улежалися пару днів у теплі. Треба одразу в холод, де повільніше зріють, не розвиваються бактерії. Класти яблука слід хвостиками вбік або донизу.
Садівник в один ящик сортує найбільші плоди, в інший — дрібніші чи середньої величини. Пояснює, що найбільші яблука слід раніше з'їсти, бо їх швидше вражають хвороби.
42-річна Ольга Терещенко із селища Вільнянськ Запорізької області викопану картоплю складає в ящики. Ставить їх на колодки, щоб було 20 см від землі.
— Не притуляю до стіни, бо від вогкості погниє. Верхній шар в ящику накриваю мішковиною. Вона витягне зайву вологу. Іноді зверху кладу шар буряка. Він не пов'яне, а картопля не зіпріє.
Моркву засипають шаром піску. Стежать, щоб не торкалась одна одної. Цибулю із просушеною "шийкою" тримають у сухому місці в сітках або кошиках. Стежать, щоб температура не була нижчою 0°С.
Коментарі
1