27-річний Сергій Чмих 10 років вирощує яблука в селі Медвеже Вушко Вінницького району.
— Аби плоди зберігалися довго і не гнили, їх потрібно ще й правильно вирощувати та збирати. Дерево має споживати достатньо кальцію. Ми обприскуємо яблуні хлористим кальцієм два рази — за 35 і 20 днів до збирання. Беремо 130 грамів кальцію на 10 літрів води. Обробляємо вранці або ввечері, щоб сонця не було. На кожне доросле дерево витрачаємо до 6 літрів розчину. Напередодні збирання поливати не варто.
Плоди можна збирати, коли вони набули характерного для сорту забарвлення. У них насіння — темно-коричневе.
— Зірвані яблука не можна тримати на відкритому повітрі, а тим більше на сонці. Їх треба зразу ж охолодити в погребі, підвалі. Складати у дерев'яні ящики або картонні коробки. Найкраще перекладати плоди деревною стружкою чи загорнути в провощений папір. Але підійдуть і поліетиленові пакети, якщо яблук маєте небагато. У мене сусід тримає яблука в літній кухні. При перших морозах накриває ящики старим одягом або тюками соломи.
Найдовше зберігаються сорти Айдаред, Джонаголд, Голден Делішес та Ренет Симиренка.
— Важливо осінні сорти зберігати окремо від зимових. Осінні виділяють безбарвний газ зі слабким приємним запахом — етилен. Через нього зимові яблука швидше достигають.
Коментарі