Ягода винограду Отаман виростає розміром із 5 копійок ато й невелике куряче яйце. Головне - вчасно підживити. Решту рослина зробить сама. Розповіла Тамара Онищенко, садівник з міста Павлоград Дніпропетровської області.
Сорт Отаман вивів селекціонер Віктор Крайнов. Схрестив сорти Талісман і Різамат. Плоди дозрівають за 130–140 днів після появи листя. Ягоди рожево-червоного кольору з фіолетовим відтінком. Гроно важить від 0,8 г до 1 кг. Ягоди м'ясисті і соковиті. Шкірка міцна, тому добре переносить транспортування.
Виноград не тендітний у догляді, але боїться блішок та її личинок, які харчуються листям і пагонами. Від цього слабне лоза й зменшується врожай. Треба обприскувати кущі карбофосом або фуфаноном. Вони знищують грибок оїдіум — білий наліт на листках. Можна застосовувати суспензію сірки й мідного купоросу. Це захищає від сірої гнилі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який овоч із борщового набору поб'є рекорд по ціні
Кущі обробляють за місяць до збирання врожаю.
"Я обробляю після, — каже Тамара Онищенко. — Так теж можна. Розчиняю 100 грамів мідного купоросу в теплій воді. Потім доливаю холодну, щоб загалом було 5 літрів. В іншому відрі 130 грамів негашеного вапна змішую з 5 літрами рідини. Наливаю купорос у це вапняне молоко й настоюю 3 години. Із вапном купорос краще прилипає до листя. Обробляю в суху погоду. Бо починає діяти за 3 години, а дощ може все змити.
Кущ винограду Отаман не витримує всіх плодів, що зав'язалися. Дрібні грона потрібно видаляти. Лозу обрізають щоосені. На пагоні має лишитися 9–10 бруньок, на кущі 50–55 очок. Так кущ не буде перевантажений і швидше дозріне.
Коментарі