Ексклюзиви
четвер, 27 жовтня 2022 02:50

Щоб урожай був гарним ‒ як утеплити персики на зиму

Так само, як й інші садові дерева, персики також потребують спеціального догляду восени та утеплення на зиму. Оскільки персик ‒ ніжна рослина, переносити сильні морози йому важко.

Зазвичай готувати персики до зими починають тоді, коли з дерева опаде до 90% листя. Gazeta.ua зібрала деякі поради ‒ як ефективно захистити персики перед морозами.

Як і деякі інші садові культури, персики перед зимою потрібно інтенсивно полити. Перед настанням холодів ґрунт навколо стовбура мульчують ‒ насипають деревну стружку, тирсу або подрібнену солому, листя, хвойний лапник чи лушпиння від соняшника. Таке посипання взимку захистить дерево від морозів, а навесні ‒ від перегріву.

Автор: remontu.com.ua
  Мульчування взимку захистить дерево від морозів, а навесні ‒ від перегріву
Мульчування взимку захистить дерево від морозів, а навесні ‒ від перегріву

Мульчується дерево тільки тоді, коли настає суха погода, навіть морозна. Інакше при підвищеній вологості в тирсі та мульчі заведуться гризуни і грибок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно підготувати кущі смородини до зими ‒ корисні поради

На зиму стовбури персиків також бажано побілити та обприскати дерева. для цього використовують бордоську рідину. Так дерево буде захищеним від грибкових хвороб.

Автор: remontu.com.ua
 

Перед морозами стовбур дерева огортають мішковиною у кілька шарів. Крону теж потрібно захистити. Хоч це й складніше. Найпоширеніших матеріалів для укриття крони ‒ плівка та руберойд. Каркас можна зробити із металевої сітки. Найкращим матеріалом для накриття персика називають також щільний папір, агроволокно або старі шпалери.

Варто пам'ятати, що персик боїться не так сильних морозів, як перепадів температури, тобто різкого похолодання. За словами фахівців, дерево може витримати до 35℃ морозу, але ризикувати не варто. Тому утепленню про утеплення персиків не слід забувати.

Автор: remontu.com.ua
  Молоде дерево на зиму можна пригнути до землі
Молоде дерево на зиму можна пригнути до землі

Якщо деревце ще молоде, перед настанням морозів, його крону можна пригнути до земля. Так укривати персик буде легше. Але не потрібно пригинати дерево, коли температура вже мінусова, це може його пошкодити.

Треба вибрати, в яку сторону найкраще нагнути дерево. Потім забити кілочки, до них прив'язати мотузку. Дрібні гілки зв'язують у пучок і кріплять до головної гілці. Старі та зламані гілки при цьому відрізають. Місця зрізів замазують садовим варом.

Перед тим, як дерево накрити, в середину можна поставити засіб для відлякування мишей та інших шкідників.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, за обрізання дерев важливо враховувати чимало чинників.

Щоб полуниці дали гарний урожай наступного року, потрібно добре підготувати їх до зимових холодів. Восени слід видалити хворе листя та підгодувати рослини. Gazeta.ua зібрала основні поради, як правильно це робити.

Зараз ви читаєте новину «Щоб урожай був гарним ‒ як утеплити персики на зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути