Ексклюзиви
пʼятниця, 04 листопада 2022 12:30

Як підготувати полуниці до зими ‒ корисні поради

Як підготувати полуниці до зими ‒ корисні поради

Щоб полуниці дали гарний урожай наступного року, потрібно добре підготувати їх до зимових холодів.

Восени слід видалити хворе листя та підгодувати рослини. Gazeta.ua зібрала основні поради, як правильно це робити.

Після збирання полуниць насамперед потрібно видалити все засохле й хворе листя, омертвілі, почорнілі й уражені шкідниками частини. Бажано також видалити бур'яни, не пошкодивши коріння кущів.

Не варто скошувати всю полуницю, якщо її стебла здорові. Загалом на зиму полуниці мають запастися широким листям.

Потрібно простежити, щоб ні шкідники, ні фітопатогени не залишилися з полуницею на зиму. Для цього після видалення хворого листя можна припудрити посадки деревною золою і полити рожевим розчином перманганату калію. Якщо на полуниці було виявлено кліща або інших шкідників, грядку слід обробити біопрепаратами фітоверм або бітоксибацилін.

Щоб наступного літа не було таких захворювань, як сіра гниль, бура або біла плямистість, антракноз, обробіть грядку препаратом на основі сінної палички: фітоспорин М, алірин-Б та інші. Обробляють полуницю ввечері, бо сонячне світло згубне для сінної палички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно підготувати троянди до зими ‒ корисні поради

Зазвичай восени видаляють старі й слабкі кущі полуниці з огрубілим корінням. Особливо, якщо воно виступає над землею. Їх замінюють на молоді розетки, які відходять від найміцніших рослин. Для посадки використовуйте добре вкорінені розетки, перші від материнського куща. Намагайтеся виймати їх з великою грудкою землі, щоб не травмувати кореневу систему. Усі зайві вуса материнського куща видаліть.

Обривати вуса в полуниці не можна, так пошкоджується весь кущ. Для обрізання використовують садові ножиці. Довжина вусів має становити 8–10 см.

Перед саджанням молодих кущів додайте в кожну лунку жменю перегною, можна добре полити водою.

Щоб не оголювалося коріння полуниць, у міжряддя розсипають перегній або біогумус.

Мульчують полуницю перед настанням морозів. Кущі вкривають сіном, соломою або іншим матеріалом. Під шаром мульчі добре розвиваються корисні бактерії, у тому числі сінна паличка.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, за обрізання дерев важливо враховувати чимало чинників. Gazeta.ua зібрала деякі з них.

Як і всі плодові рослини, смородину потрібно готувати до зими. Це містить комплекс неважких, але необхідних заходів. Рослина потребує охолоджувального й санітарного обрізання. Якщо цього не робити, кущ стане занадто густим, а плодів на ньому буде менше. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно підготувати смородину до холодів.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати полуниці до зими ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути