Ексклюзиви
пʼятниця, 30 серпня 2024 10:28

Що посадити біля вигрібної ями: породи дерев, які найкраще підходять для осушення ґрунту

Що посадити біля вигрібної ями: породи дерев, які найкраще підходять для осушення ґрунту
Правильний вибір дерев біля вигрібної ями: як запобігти затопленню ділянки Фото: pinterest

Деякі дерева відомі своєю здатністю активно осушувати ґрунт і цим допомагають уникнути надлишкової вологості у дворі.

Проте не всі види дерев однаково підходять для таких умов. Особливе значення має вибір правильних дерев для посадки біля вигрібної ями для збереження здоров'я ґрунту і запобігання затопленню.

Розповімо, які рослини найкраще впораються з цією задачею і забезпечать ваш сад здоров'ям та стійкістю.

Як позбутися зайвої води у дворі

Якщо ваша ділянка розташована в низині, а ґрунтові води – близько до поверхні, садівники радять спробувати осушувати ґрунт природним способом за допомогою рослин. Такі дерева-осушувачі можуть допомогти, якщо у вас є зливні ями та септики, які також завдають господарям чимало клопоту. Вони не лише допоможуть в осушенні ділянки, а й зменшать регулярні витрати на відкачування вигрібної ями.

Як працюють природні "помпи"

У біології є таке поняття, як транспірація. Це процес збирання вологи кореневою системою. Невелика частина вологи, що поглинається, використовується на зростання і розвиток рослини. Основний обсяг води просто випаровується через стебла і листя. Таким чином рослини захищаються від перегріву. Це фізіологічна потреба, за якої деякі дерева здатні перекачувати з ґрунту та випаровувати до 900 літрів води за одну добу.

Чемпіоном у цьому є тополя - саме вона здатна викачувати з ґрунту до 900 літрів води на добу. Але, звісно, це дерево надто громіздке, і якщо садити його на ділянці, то воно може потрощити й фундамент споруд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довго цвітуть і не бояться заморозків: які декоративні кущі можуть стати окрасою вашого двору

Серед інших дерев, які висушують ґрунт - черемха, вона поглинає та випаровує 150-200 літрів на добу. Доросле дерево берези викачає 200 літрів на добу, клен гостролистий і верба - 250 літрів за добу, дуб - 250-600 літрів за добу, сосна та бук п'ють по 100-150 літрів на добу.

Чудовим варіантом для висушування ділянки є ялина, яка споживає до 300 літрів води за 24 години. Крім дренажної функції, це гарне дерево є елементом ландшафтного дизайну прибудинкових територій. Доросле дерево здатне видобувати воду в радіусі 7-12 метрів від ствола. Цей показник варто враховувати під час планування висадження.

Деякі дерева краще не висаджувати у дворі свого будинку. Є саджанці-вампіри, які шкодять людині, витягують усю енергію або можуть виселити з обійстя.

Ялина вважається деревом-вампіром. Ялина - володар і любить свободу. Красиве дерево може стати причиною проблем у особистих стосунках. Тому часто стає причиною розладу в сім'ї. Також дерево може спричинити невдачі.

Дуб - вкрай позитивна рослина, проте небезпечна для чоловіків. Вважається, що у чоловіків можуть виникнути проблеми зі здоров'ям.

Зараз ви читаєте новину «Що посадити біля вигрібної ями: породи дерев, які найкраще підходять для осушення ґрунту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути