понеділок, 27 липня 2009 17:25
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Коротка історія ПНР

 

Кшиштоф Косінський опублікував незвичайну книжку. За всіма ознаками це — поважне наукове дослідження, де лише перелік архівних джерел складає 20 сторінок. Видано книжку Польською академією наук і називається вона — "Історія пияцтва за часів ПНР".

З марґінальної начебто теми постає живий образ країни, суспільних звичаїв і навіть певних особливостей економіки. Наприклад, ми довідуємося, що середньостатистичний поляк 1938 року випивав півтора літра чистого алкоголю, у повоєнні роки — 2,2 літра, а наприкінці 1970-х — близько дев"яти літрів.

Виробництво цього добра було абсолютним зиском: вартість літра горілки становила 6% від її ціни в магазині. Тож не диво, що змагання за звання ударника комуністичної праці розгорнулося на лікеро-горілчаних підприємствах уже з 1948 року. Надходження від продажу алкоголю становили до 15% бюджету країни. Одна з перевірок, проведених у Варшаві 1962-го, показала, що лише двоє з кожних 10 будівельників повертаються з обіду тверезими.

Лише двоє з кожних 10 будівельників повертаються з обіду тверезими

Найрозкішніші перли книжки Косінського походять із доносів, що їх писали одне на одного дрібні партійні, державні й інші службовці — ґебешники, військовики, міліціянти. А також — із результатів найрізноманітніших перевірок, що докладно з"ясовували обставини номенклатурних пиятик, бійок, адюльтерів та інших неподобств, учинених нетверезими будівниками й оборонцями соціалізму.

Позастатутне життя всіх цих органів постає із книжки так яскраво, що її можна було б навіть назвати "Історією ПНР", — коли б автор приділив бодай трохи уваги ще й їхній основній, статутній діяльності. Адже вона в них, на превеликий жаль, теж була. Принаймні так нам підказує наш власний, український досвід.

Зараз ви читаєте новину «Коротка історія ПНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути