неділя, 24 червня 2012 13:37
Руслан Юрків
Руслан Юрків
Незалежний фінансовий консультант

Через 10 років залишаться дві категорії людей: ті, хто викидатиме у смітник, і хто підбиратиме з нього

Більшість людей уявлення не мають що таке пенсія і пенсійна реформа. Одна половина громадян думають звідки вона взялася на їхню голову. Інша — що це їх не стосується. Але всі думають, що вона започаткована для збагачення чиновників. Хоча все якраз навпаки: вона проводиться для людей. Аби вони мали на що жити у похилому віці, забезпечивши себе зараз додатковими джерелами доходу. В людей є ілюзія, що ті гроші, які вони сплачують у пенсійний фонд, обліковуються на їхніх персональних рахунках і чекатимуть їх до пенсії. І дуже дивуються, коли дізнаються, що насправді ці гроші виплачуються теперішнім пенсіонерам.

Справжня біда в тому, що українці взагалі не розуміють що таке державна пенсія. Своїм клієнтам я пояснюю її суть таким питанням: "скажіть, ви підписали б договір на 30 років, згідно якого ви маєте щомісяця сплачувати по 100 гривень у пенсійний фонд. Вийшовши на пенсію, із цієї сотні ви отримаєте всього 10 гривень. Але якщо ви проживете 29 років, то всі гроші віддаються сусідові?". Всі кажуть, ні, не підписали б. Але насправді з пенсійним фондом його уклали сьогодні усі.

Сьогодні в Україні близько 14 мільйонів пенсіонерів, а працюючого населення — 14,2 мільйони. Зараз із зарплати вираховується до 40% податків і все одно пенсійному фонду не вистачає коштів. 60 мільярдів гривень зараз пенсійний фонд отримує у вигляді дотацій з державного бюджету.

Починаюччи із 2015 року почнеться всплеск пенсіонерів. Через рік їх число подвоїться. Основна проблема була сформована післявоєнним бебі-бумом, який зараз виходить на пенсію. Із 50-х до 80-х років минулого століття була велика народжуваність. Із 2010 року ці люди почали виходити на пенсію.

У 2015 році вирівняється кількість працюючих і пенсіонерів. Протягом 2025-2030-х років кількість пенсіонерів досягне 75%. Потрібно буде або в два рази збільшити податки працюючому населенню, або у два рази зменшити виплати пенсіонерам. Якщо зараз податки забирають до 40% зарплати, то через 10 років віддавати 80% навряд чи хтось захоче. Ми, як платники податків, просто не витримаємо. Особливо, якщо врахувати, що далеко не всі громадяни податки сплачують.

Ця проблема характерна не лише для України, а й для всієї Європи. Але там відреагували раніше, створивши недержавні пенсійні фонди та провівши відповідну інформаційну роботу з населенням. У нас все зав'язано на політиці. Сьогодні пенсіонери - це 13 мільйонів найбільш активних виборців. А в майбутньому — у два рази більше. Якщо їм сказати правду, хто прийде на вибори? Це електорат, який дає найбільший відсоток і яким найлегше керувати.

Через 10 років прірва між багатими і бідними виросте. Люди поділяться на дві категорії: ті, хто викидатиме у смітник, і ті, хто підбиратиме з нього. Навіть, якщо державна пенсія залишиться, якою вона буде? Пенсіонери навряд чи зможуть себе утримувати. Турбота про них ляже на плечі їхніх дітей, у яких є свої діти. І їх треба годувати, одягати, вчити. А це задоволення не з дешевих, особливо навчання.

Люди чомусь думають, що держава про них подбає. Це не так. Якщо люди сьогодні не створять собі додаткових джерел доходу, у літньому віці вони просто виживатимуть.

Зараз ви читаєте новину «Через 10 років залишаться дві категорії людей: ті, хто викидатиме у смітник, і хто підбиратиме з нього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути