Ексклюзиви
неділя, 22 листопада 2020 20:16

"У місті одна проблема - коронавірус. Ситуація доходить до абсурду" - як Черкаси обирали нового мера
15

- Все как-то неорганизовано у вас. Шторки кабинок стоит отодвигать. Я несколько минут стою в очереди, а там никого нет. Как же я это увидеть должна, - свариться літня жінка в старій коричневій дублянці та об'ємній шапці. Прийшла голосувати на виборчу дільницю в холі спеціалізованої школи Черкас №3.

Сьогодні у місті повторно обирають мера. До другого туру вийшли 2 кандидати - Анатолій Бондаренко із партії "За майбутнє" (37,6% голосів) та Віктор Євпак від "Голосу" (19,14%).

- Ви ж бачите, що інших виборців в залі немає і з кабінок ніг не видно. Ми ж не можемо після кожного занавіску відсувати, - відповідають спостерігачі.

Автор: Gazeta.ua.
  У Черкасах обирали мера міста
У Черкасах обирали мера міста

- Люди не затримуються, ставлять галочку і йдуть, - кажуть у виборчій комісії. - То минулого туру були великі черги, бо багато бюлетенів, з якими складно розібратися. А тепер усе просто. Хоча людей прийде менше голосувати. У нас явка минулого туру склала понад 30%. Цього разу прогнозуємо 15-20%. На повторні вибори прийдуть лише свідомі люди, які знають свого кандидата.

Біля входу в дільницю бухгалтерка 48-річна Олена Підгірна шукає свою адресу у списках на голосування.

- Я спершу пішла не на ту дільницю. У приміщенні школи їх 2, - каже Підгірна. - У жовтні не мала можливості проголосувати. Тепер голосуватиму за Євпака. Подобається, що у передвиборчій програмі обіцяє подбати про безпеку. У місті купа бандитів, нещодавно он у підвалі багатоповерхівки знайшли розчленоване тіло чоловіка. У мене донька щодня пізно повертається додому, я постійно хвилююся. Крім того, він здався мені щирим, не зіпсованим політичними махінаціями. Боюся лиш, щоб наша владна еліта його не з'їла.

- А я не скажу за кого голосував. То моя тайна, - говорить 63-річний Іван Іванович. - обрав того, хто уже має досягнення, а не лише говорить про них. Це для мене головне. Зараз в місті одна проблема – коронавірус. Її варто вирішити в першу чергу. Бондаренко правильно робить, що не слухає уряд із цими карантинами. У цьому підтримую його на 200 відсотків. На роботу ходжу через день. А як я майстер маю навчити учня їздити за кермом онлайн. Ситуація доходить до абсурду.

Близько 11:00 голосувати прийшов і сам Анатолій Бондаренко. На голові у нього темна кепка із нашивками тризуба та герба Черкас. Поруч у бежевому довгому пальто дружина Валерія.

Автор: Gazeta.ua.
  Анатолій Бондаренко прийшов голосувати із дружиною
Анатолій Бондаренко прийшов голосувати із дружиною

- Я вірю у свою перемогу, інакше не може бути. Хоча мушу зізнатися, цьогорічна передвиборча кампанія була найбруднішою за мою кар'єру. Забагато брехні про себе почув, - говорить Анатолій Васильович. - Я дотримуюсь своїх слів не розчарую виборців. Бо уже активно працюю над тими проєктами, про які говорив. Наприклад, програми соціально-економічного розвитку та стратегії міста уже на виході. Головне, щоб підтримав депутатський корпус. Моє завдання розвивати Черкаси, аби ввійшло в трійку найкомфортніших міст України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкаси обирають мера: чого очікувати від кандидатів

На лавці неподалік школи сидить 52-річний Олексій Громов. Він підприємець.

- Чекаю поки син голосує. Я не ходив. Не бачу свого кандидата. Євпак занадто молодий в політиці. Не вірю, що зможе змінити щось. Бондаренку просто уже не вірю. В моїх очах він бандит, як і всі інші політики. Бачив натовп журналістів, які знімали, як він за себе галочку ставить. То я б на їхньому місті, запитав у нього, коли в Черкасах підприємці зможуть нормально працювати, не проходячи це бюрократичне пекло, не даючи хабарі. Центральна і місцева влада нас просто душить.

При вході у дільницю в приміщенні школи № 31 дотримуються карантинних правил: міряють температуру, просять одягати маски. Біля дверей сидять 2 жінки з екзитполу з ручками і листками.

-Чуєте харашо?, - запитує жінка років 50 із короткою зачіскою.

- Чую харашо, - відповідає сивий дід із ціпком.

- Кажіть вік, поки не забули, і за кого голосували?

- 82 мені. А голосував за Бондаренка.

- Я теж голосувала за нинішнього мера, тому, що порядок у місті, - додає пенсіонерка 79-річна Ніна Іванівна. Бере під руку свого чоловіка, збирається йти з дільниці. - Ми як побачили по телевізору ці дебати, то це ж той другий з Порошенком, а він злодій.

Автор: Gazeta.ua.
  У Черкасах обирали мера міста
У Черкасах обирали мера міста

37-річна Тетяна дістає антисептик і мастить ним руки:

- Я задоволена роботою Бондаренка. Переїхала сюди у 2010 році. Ще за попереднього мера. То Черкаси зараз і тоді не порівняти. Мої рідні, коли приїжджали в гості, говорили, що Черкаси це "дорожній" город. За Бондаренка багато чого змінилося.

На дільниці скупчень немає. Люди по черзі заходять і виходять. Молоді дуже мало, голосують переважно пенсіонери.

Вкинувши бюллетень до скриньки, 42-річний Ігор крокує до дверей.

- Обрав Євпака, бо хочу змін. Він хоч і малий зростом, але дуже розумний. Надіюся, що виграє. Якби побачив вживу, то обов'язково привітав з перемогою, - говорить чоловік.

О 12.30 на виборчу дільницю прибув Віктор Євпак. За традицією, ходить голосувати разом з батьками та дружиною.

Автор: Gazeta.ua.
  Віктор Євпак переконаний у своїй перемозі
Віктор Євпак переконаний у своїй перемозі

- Сьогодні ми голосуємо за 2 різних світогляди. Я голосував за нову команду, яка знає та може змінити місто Черкаси на краще, - каже Євпак. - Ми проти корупції та кумівства. Цим і відрізняємося від інших. Передвиборча кампанія була важка через фейки про мене. Не очікував, що мої опоненти, не знайшовши нічого поганого, будуть вигадувати елементарну брехню. У майбутньому я б хотів, щоб політики вели себе більш прогресивніше. Сьогодні я отримав інформацію про масовий підкуп виборців. До речі, з цього приводу вже відкрита кримінальна справа і сподіваюся, що вона дійде до логічного завершення.

За попередньою інформацією, під час повторного голосування явка виборців близько 20%.

- Явки, на жаль, низька, як і по всій Україні. Люди зневірені, бо влада 5 років їх не чула. На явку ще впливає коронавірус. Дуже хотів, щоб присутність була мінімум 30%. Звичайно очікую на підтримку більшості, 51% точно, - каже Євпак.

У Черкасах обирали мера міста
Фото: Gazeta.ua.
У Черкасах обирали мера міста
У Черкасах обирали мера міста
У Черкасах обирали мера міста
У Черкасах обирали мера міста

На мобільні телефони членів дільничних виборчих комісій в Полтаві надходили СМС з вимогою не йти на вибори. Номер відправника — невідомий.

Зараз ви читаєте новину «"У місті одна проблема - коронавірус. Ситуація доходить до абсурду" - як Черкаси обирали нового мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути