Ексклюзиви
вівторок, 26 грудня 2023 23:29

РФ "хоче бути з Україною" та скандал біля собору: як відначали Різдво в ПЦУ та що говорили в російській церкві
23

25 грудня Україна вперше офіційно відзначала Різдво. Зі святом людей привітали президент Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, керівник головного управління розвідки Кирило Буданов.

Вперше цьогоріч різдвяні служби правили і у храмах Православної церкви України. Туди прийшли помолитися тисячі людей по всій державі. Після урочистих літургій в храмах залунали колядки. Раніше ж Різдво 25 грудня в Україні відзначали здебільшого греко-католики та римо-католики.

Водночас у церквах Російської православної церкви в Україні – сьогодні урочистих служб не було. Там переконані, що Різдво має відзначатися 7 січня.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала сьогодні в православних церквах ПЦУ та РПЦ, аби поговорити з людьми та дізнатися, як вони ставляться до нової дати Різдва та як планують відзначати свято.

"ВІДРУБАТИ" РОСІЙСЬКУ ЦЕРКВУ

У храмі Софія Київська під високою стелею, оздобленою старовинними фресками, від самого ранку зібралися віряни. О 9:00 тут розпочалась різдвяна літургія. Церковний спів відбивається від стін і заповнює, здається, кожен куточок зали. Священники у білих вишитих сріблом ризах промовляють слова молитви. Службу сьогодні проводить митрополит Епіфаній.

Прихожани розмістилися з обох боків. Ближче до вівтаря разом із дружиною стоїть експрезидент України Петро Порошенко. А на спеціальних стійках службу знімають журналісти - транслюють її наживо.

Автор: Лілія МИЦКО
  У 2023 році Україна вперше відзначила Різдво Христове разом із більшістю помісних церков за новоюліанським календарем -  25 грудня
У 2023 році Україна вперше відзначила Різдво Христове разом із більшістю помісних церков за новоюліанським календарем - 25 грудня

Біля головних воріт до заповідника близько 10:00 зібрався натовп. Жінка у червоній шапці бере круглу ручку залізних дверей і з усієї сили смикає, намагаючись відкрити.

- А що тут зачинено?, - питається у людей, що вже вишикувались в чергу. - І на службу не пускають? Що за брєд?

Двері відкриває худорлявий охоронець. У храм не можна пройти вже, бо дуже багато людей, зізнається.

Автор: Лілія МИЦКО
  Божественну літургію з нагоди свята Різдва Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа провів митрополит Епіфаній
Божественну літургію з нагоди свята Різдва Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа провів митрополит Епіфаній

- Це заповідник, він не розрахований на велику кількість людей, - говорить чоловік. - Літургія з 9:00, тоді пускали. Зараз уже сказали, що не можна.

- Як це так у Різдво людей у храм не пускать? Що це таке?, - чути невдоволення у натовпі. - Ми ж сюди спеціально їхали, щоб потрапити на службу!

Різдво тепер припадає на 25 грудня, що на державному рівні затверджено указом президента України
Фото: Лілія МИЦКО
В Успенському соборі хор виконував українські колядки
Різдво тепер припадає на 25 грудня, що на державному рівні затверджено указом президента України
На різдвяну літургію українці приходили цілими родинами
Ольга Тимофіївна вперше святкує Різдво 25 грудня

Хтось розчаровано йде геть. Деякі віряни стоять в надії, що все таки зможуть пройти всередину. Щоб пробитися на літургію до Епіфанія, ідуть до бічних залізних воріт. Там охоронець також намагається пояснити, що пройти нікому більше не вдасться. Під входом зібралися молодь, літні люди, мами з візочками.

Патріотичних священників у Сибір відправляли

- Я вперше святкую Різдво 25 грудня, - розповідає Ольга Кравчук, жінка років 65. Стоїть у чорній довгій шубі й білій вʼязаній шапці. - Ставлюся до цього позитивно, бо колись ще святкувалося 25 грудня, а радянська влада намагалася все переіначити, перекрутити. Патріотичних священників у Сибір відправляли. Робили все, щоб знищити Україну й зруйнувати лад в державі. Дуже погано, що деякі церкви відмовляють переходити на цю дату. Людей можна зрозуміти, бо вони зазомбовані, особливо мого віку й старші. Щоб викорінити це, треба час. Я думаю, може це грубо, треба взять - і відрубать, заборонить цю російську церкву.

Автор: Лілія МИЦКО
  Ольга Тимофіївна вперше святкує Різдво 25 грудня
Ольга Тимофіївна вперше святкує Різдво 25 грудня

Жінка вважає, що влада не діє категорично щодо московського патріархату через те, що багато депутатів ходили молитися в храми РПЦвУ. Поклонялися тому Онуфрію й не хочуть нічого змінювати, каже Ольга Тимофіївна.

- Треба більше на телебаченні пропагувати заборону цієї церкви. Так, як колись була політика за проголошення Незалежності, - згадує Кравчук. - Більше треба працювати з людьми, як Росія. Вони ж в ідеологію вкладають купу грошей, а ми програємо в цьому плані. Діткам у садочках, у школах треба розказувати історію, доносити правду.

Автор: Лілія МИЦКО
  Не всім вдалося потрапити на службу в Софію Київську, адже прийшло дуже багато людей
Не всім вдалося потрапити на службу в Софію Київську, адже прийшло дуже багато людей

Киянка прийшла на літургію в Софійський собор, щоб побачити митрополита Епіфанія й поставити свічку за сина своєї колишньої колеги Чоловік загинув на фронті, а на похорон сьогодні Ольга потрапити не змогла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейди ТЦК, нестача зброї і готовність воювати: про що говорять біля головної ялинки України

- Моя вина, що поки я доїхала сюди, то вже й не пускають, - говорить. - Вчора навіть спати не могла, тому прийшла замовити молитву за нього. Ми з чоловіком трохи допомагаємо військовим - то відправляємо супи, борщі, іноді донатимо. Стараюся мізер хоч якийсь вкладати.

Автор: Лілія МИЦКО
  На різдвяну літургію українці приходили цілими родинами
На різдвяну літургію українці приходили цілими родинами

Раптово на вулиці починають вити сирени. Киян тривога не дуже налякала, але на воротах святині одразу повісили оголошення: "Вхід на територію заповідника під час повітряної тривоги заборонений".

ЛЮБОВ І СПАСІННЯ

У храмі преподобного Агапіта Печерського, що біля вʼїзду до нижньої лаври, сьогодні проводять службу священники РПЦвУ. Це один з небагатьох соборів монастиря, що досі підпорядковується московському патріархату. У церкві тепло й небагато місця. Вівтар розписаний у зелених кольорах, а вуха ріже церковна пісня, що звучить російською.

Представники РПЦ не визнають нову офіційну дату святкування Різдва й принципово не проводять священну літургію 25 грудня. Дехто з вірян, поспішаючи на службу, запевняють, що тут сьогодні прославляють саме народження Христа.

Автор: Лілія МИЦКО
  У храмах РПЦ не святкували Різдво 25 грудня
У храмах РПЦ не святкували Різдво 25 грудня

- У вас сьогодні різдвяна літургія? - питаємо в священника з довгою сивою бородою, що й йде з шкіряною сумкою, убраний в чорну одежу.

- Ні, вибачте! - голосно відказує служитель, а від обурення високо піднімає брови. - Різдво у нас тільки 7 січня!

Із храму віряни йдуть до автобусної зупинки, що неподалік. Чекають транспорт і обговорюють службу.

Нам не треба думати, бо є священники й просвітльонні люди

- Ми празднуєм, як положено, - говорить жінка у квітчастій хустці й довгому синьому пуховику. Її худорляве обличчя, вкрите зморшками, видає втому й роки. - 7 січня всі мають святкувати, даже не думаєм переходити. Нам не треба думати, бо є священники й просвітльонні люди - от у них і треба питати, коли правильно. То католіческе Різдво, різні календарі. Нехай говорять, що хотять, менше їх слухайте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я не тряпка" - як проходила зустріч Володимира Зеленського зі ЗМІ та що було за її лаштунками

Жінка вже багато років ходить молитися в Києво-Печерську лавру. Тут моляться тільки за мир, любов і спасіння, каже Тетяна.

- Євангеліє вчить: "Любите друг друга, любите врагов ваших…", - згадує вірянка. - Війни все життя, не прекращаються, вони були, єсть, і будуть. А оце зараз не знаю, що сотворилося?

Автор: Лілія МИЦКО
  Служителі й прихожани переконані, що Різдво мовляв потрібно святкувати 7 січня
Служителі й прихожани переконані, що Різдво мовляв потрібно святкувати 7 січня

- Росія напала на Україну, - відповідаємо.

- Ніхто не знає, що воно. Ніхто не розкаже правду, - говорить впевнено Тетяна. - Росія не хоче відділятися від України, бо віками наші народи разом жили. Хай ніхто ні проти кого не настроює. Я проти войни, хочу, щоб був мир. Чого Росія сюди прийде? Хто це таке придумав, не знаю, я ж не політик. От політики знають, хто на кого напав. І туди летять ракети - і сюди, а ми тільки травлю чуємо. Навіщо стільки дітей гине?

"ВІДІРВАЛАСЬ ВІД МОСКОВІЇ"

Молитву в Успенському соборі, що на верхній лаврі, чути ще біля воріт. Служба лунає з гучномовця надворі: "Ми вкотре довели, що не буде робити так, як цього хоче Росія". У храмі щойно завершили святкову літургію. Тут пахне ладаном і теплим воском, а людей зібралося небагато.

Священник запрошує український хор до вівтаря. Чоловіки й жінки у вишитих сорочках і хутряних жилетах починають співати різдвяні колядки. Високі голоси розлітаються залою, а віряни дістають телефони, щоб записати концерт на відео.

Автор: Лілія МИЦКО
  Різдво тепер припадає на 25 грудня, що на державному рівні затверджено указом президента України
Різдво тепер припадає на 25 грудня, що на державному рівні затверджено указом президента України

- Я все життя ходила в УПЦ, а десь влітку ще 2021 року відчула там, що щось не те. Тоді вже зрозуміла, що вони всі чекали (коли прийде Росія), - розповідає Людмила й виходить із собору. Її бежевий тонкий шарф на голові тріпоче сильний вітер. - Багато нюансів, але не хочу про це говорити. Зимою не ходила туди зовсім. Для мене це було страшним ударом, чекала, що митрополит Онуфрій відреагує якось на наступ Росії. Звернеться до Путіна й скаже, що він ворог, убивця, але пройшов місяць-другий - і нічого не сталося.

Вперше в собор Православної церкви України жінка пішла на Великдень у 2022 році. Коли зайшла перший раз у храм, це було в маленькому містечку, зʼявилися сльози, згадує Людмила.

Ми повернулися у свою ментальність, духовність

- Я зрозуміла, що повернулася додому, - її наповнюються слізьми. - Але було важко, коли почали говорити про заміну дат, бо звикли вже. Це через те, що нам роками це вбивали в голову - своєрідна агітація. Була проти, але восени з великою радістю зрозуміла, що повернулися до свого. У мене є Біблія видання 1911 року, купила її в лаврі, а там всі свята й написано - 25 грудня Різдво. Сьогодні така радість, бо ми повернулися у свою ментальність, духовність. І я відірвалася від тої Московії, просто вирвала себе повністю.

Автор: Лілія МИЦКО
  Більшість вірян ПЦУ переконані, що нарешті українці святкують Різдво у правильну дату
Більшість вірян ПЦУ переконані, що нарешті українці святкують Різдво у правильну дату

До повномасштабного вторгнення Людмила розмовляла тільки російською. Зараз же принципово спілкується українською.

- Багато моїх знайомих так і залишились в УПЦ. ТАм нічого не змінилося, я навіть сказала, що стало ще гірше, - зізнається киянка. - Пояснювала, сперечалася з ними, але не можуть через це вони пройти. Думають, що спасіння залишилося тільки там, якесь уявне. І чомусь тут його не може бути, і миру тут немає. Яке це має значення? Ти ж приходиш до Бога. Ці два роки - такі страждання. Дуже переживаю за наших воїнів. Сьогодні, як і завжди, молитимусь за свою сімʼю, а головне - за бійців і українських полонених.

Автор: Лілія МИЦКО
  В Успенському соборі хор виконував українські колядки
В Успенському соборі хор виконував українські колядки

Високий жіночий голос у гучномовці співає "Щедрика". Пісня лунає на площі й мов уповільнює час. Біля мініатюри під склом стоїть велика родина. Батьки приїхали в гості й ми вирішили піти на службу, говорить дівчина в світлій куртці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим живе Буковель, які ціни на найдорожчому курорті України та чи є там рейди ТЦК

- Минулого року двічі Різдво святкували, а цього року тільки сьогодні, - говорить Яна. - Застали тільки кусочок служби, але цікаво дуже.

- Найкраще - це "Щедрик", - говорить мама Яни й бере за руку чоловіка.

Автор: Лілія МИЦКО
  На території верхньої лаври встановили новорічні декорації
На території верхньої лаври встановили новорічні декорації

- Раніше трохи ще було незрозуміло, але цього разу вже більш звично й приємніше сприймається нова дата, - продовжує вже донька Лілія. - Влада зробила основну роботу, тому далі вже справа за людьми. Не треба силою нікого змушувати.

Сьогодні святкувати сімʼя не буде, бо ж завтра на роботу. Вчора відзначали Святвечір, каже Яна.

- Посиділи за столом. Не 12 страв готували, трошки менше, але ми ніколи так строго не дотримуємося традицій, - додає. - Витратили близько 1500 гривень, але просто батьки з села, тому багато продуктів із собою привезли. Якби все купували, то вийшло б значно дорожче.

У головній дзвіниці для дітей працює резиденція Святого Миколая, а біля засніженою новорічної ялинки вже збираються колядники в костюмах та з Віфлеємськими зірками у руках. 27 грудня в Успенському соборі службу буде проводити митрополит Епіфаній.

Зараз ви читаєте новину «РФ "хоче бути з Україною" та скандал біля собору: як відначали Різдво в ПЦУ та що говорили в російській церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути