четвер, 16 вересня 2021 16:11

"Книжку треба пощупати і понюхати" - як у Львові проходить грандіозний Форум видавців
11

"Давайте вже той квиток, бо не втерплю", - жартує при вході у Львівський палац мистецтв чоловік років 35 на вигляд у синій кофті з підкоченими по лікті рукавами. Стоїть біля інформаційної стійки на книжковому ярмарку 28-го Форуму видавців, що триває з 15 по 19 вересня. Цьогоріч вперше частина подій відбудеться ще й в онлайн-форматі. За 50 гривень можна купити вхідний квиток і ходити на всі події один день. Усі п'ять днів обійдуться у 150 гривень.

"Я книжковий фанат, такого не пропускаю, - розповідає відвідувач і називається Артуром. - Приїхав із Києва, спеціально взяв три дні вихідних за свій рахунок. Начальник злий, сказав, що вирахує із зарплати. Та я тут стільки потрачу, що й не буде замітно", - сміється.

Щороку виділяє 10 тис. гривень на форум. У цю суму входить дорога, проживання і харчування у Львові, а також книжки.

Автор: Оксана Княжик
  150 торгових яток розмістились на подвір’ї Палацу Потоцьких та проспекті Свободи
150 торгових яток розмістились на подвір’ї Палацу Потоцьких та проспекті Свободи

"Цього разу взяв на тисячу більше, бо все подорожчало. Знайомі з мене сміються, мовляв, навіщо таскати ті книжки через пів України, коли можна замовити в інтернеті. Але ж мені треба книжку пощупати, понюхати, пооглядати, тоді це особливий кайф. Через інтернет все мертве".

Залишаємо Артура біля першого стенду з книжками у дворі палацу. Тут книжкових яток на око кілька десятків. Окрім книг продають ще сумки, чашки, сувеніри. Всередині палацу мистецтв ярмарок розмістився на трьох поверхах.

Олена Галухіна у довгій квітковій сукні та з рюкзаком на плечах разом із донькою ходять від одного стенду з дитячими книжками до іншого. Зрештою переглядають літературу видавництва "Жупанського".

Автор: Оксана Княжик
  Олену Галухіну приваблює дитяча література
Олену Галухіну приваблює дитяча література

"Я сюди приходжу заради різних подій і презентацій, - каже жінка. - Цього року ще ніде не була, але точно щось оберу. Люблю спілкуватися із видавництвами, розпитувати детальніше про новинки. Але події головне, бо книжку й так можна купити в книгарні і почитати. Колись виділяла певну суму на те, щоб тут скупитись. Тепер ні, бо вдома маю багато книжок, які ще треба прочитати. Але чомусь зазвичай тут купую дитячу літературу, хоча й діти у мене вже дорослі. Фанатію з того, які вони гарні і думаю, чого у дитинстві таких не мала. Найдорожча книжка, яку придбала тут - "Енеїда", віддала за неї 800 гривень. Захопила, бо це класика і дуже гарний друк, ще й чоловік підтримав".

Автор: Оксана Княжик
  Надзвичайно популярна дитяча і підліткова література, комікси
Надзвичайно популярна дитяча і підліткова література, комікси

Олена зізнається, що саме презентації допомагають обрати їй літературу.

"Позаминулого року пішла на презентацію книжки "Жінка в Берліні" київського видавництва "Комора". Після одразу купила, бо я люблю історичну літературу. В книзі якраз розповідається про берлінську журналістку, яка в травні 1945-го залишилась із ще кількома людьми в будинку без їжі, води, електрики. Описує у формі так званого щоденника, як виживали у місті, яким керувала Червона армія".

Поміж напів порожніх рядів із книжковими стендами біжить жінка в зеленій сукні до колін, підтягує окуляри на очі.

Автор: Оксана Княжик
  Жінка на Форум видавців приїхала вперше як учасниця
Жінка на Форум видавців приїхала вперше як учасниця

"Я тут не була чотири чи п'ять років, - каже Софія, поправляючи на грудях бейдж із написом "учасник". - Тепер вперше приїхала не як відвідувач. Працюю у видавництві дитячої літератури "Новий самокат". Все дуже змінилось, менше людей. Пригадую, в інші часи не було як пройти. Зараз учасники залишились, а відвідувачів нема. Маємо два стенди. Я стояла за одним на вулиці пів дня, але жодної книжки не продала. Колись я із форуму виїжджала із повними сумками літератури. Тепер, навіть якби мала достатньо грошей, то не знаю чи б щось обрала. В основному замовляю в інтернеті".

Автор: Оксана Княжик
  Видавництва пропонують найкращі новинки
Видавництва пропонують найкращі новинки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці читають мало. Опублікували печальну статистику

Олег Кльофас із опущеною на бороду маскою переглядає щойно куплену книжку "Серце Апачі". Сірий рюкзак приспустив на одне плече. В центрі яскравої жовтої футболки червоний малюнок із козаками. Під ним пише: "Наша зброя інтелект"!"

Автор: Оксана Княжик
  Олег Кльофа старається відвідувати Форум видавців за першої нагоди
Олег Кльофа старається відвідувати Форум видавців за першої нагоди

"Книжки купую спонтанно, але цю відношу до таких, які конче треба взяти, - показує, прогортуючи кілька сторінок. - Ця історія про найважливіші речі - кохання, дружбу, віру. Подобається, що брутальна, але щира. Я хоч і львівський, але не завжди є нагода прийти на форум. Колись тут був тлум, купа народу, нині не так. Тільки чую краєм вуха, що де-не-де продали якусь одну книгу. Я купив вже сьогодні кілька не на всі гроші. Більше 400 гривень витратив точно".

Біля стенду видавництва "Жорж" вперше помічаємо чергу із семи людей. За стійкою дві консультантки розповідають охочим про літературу. Серед книжок розставлені таблички із пропозиціями про знижки.

Автор: Оксана Княжик
  У видавництві "Жорж" покупців заохочують знижками
У видавництві "Жорж" покупців заохочують знижками

"Питають найчастіше анонсовані новинки, - каже Світлана Бондаренко із видавництва. - Радимо також те, що свіже і цікаве. Наприклад, книжку американської письменниці Ширлі Джексон "Привиди дому на пагорбі" вперше переклали і видали українською. Роман екранізовували багато разів. А український переклад ми вперше привезли на форум. Багато питають фентезійної літератури, також пропонуємо розмальовки чи щось розвиваюче для дітей. У перший день продали дуже мало, з кожної категорії якісь одиниці. Надіємось, що прийде більше людей і ситуація покращиться".

У коридорі, що веде з однієї виставкової зали в іншу на лавці сидить сивувата жінка і перераховує гроші в гаманці. Через плече повісила чорну малу сумку. На шиї біле намисто, обличчя щільно закриває маска. В руках тримає велику голубу торбу із намальованими кольоровими звірами, яка на вигляд майже порожня.

Автор: Оксана Княжик
  Участь у події візьмуть 200 учасників з усієї України.
Участь у події візьмуть 200 учасників з усієї України.

"Тільки шість книг поки купила, - каже 78-річна Галина Миколаївна і витягує покупки. - Ось "Теплі історії до шоколаду" Надійки Гербіш, на що мені у 2019-му грошей не вистачило. Я ще не пропустила форум жодного разу. Читання люблю понад усе. Вдома маю столик посеред кімнати і поряд зроблена лавка, а на ній всі книжки з форуму посортовані у стопки за роками, в які купувала. Ще є окрема шафа із геть старими виданнями. Нині скупилась на тисячу гривень і до кінця ще витрачу. Минулого разу віддала три тисячі і така сума десь йде щороку. Я хоч і пенсіонерка, але на форум відкладаю цілий рік. Дуже чекаю на цю подію".

Автор: Оксана Княжик
  Видавництво Старого Лева також демонструє новинки
Видавництво Старого Лева також демонструє новинки

Цьогоріч у програмі Форуму видавців запланували понад 400 подій, які відбудуться наживо. Виділили 11 локацій у центрі Львова, 146 виставкових стендів у Палаці мистецтв, 150 торгових яток на подвір'ї Палацу Потоцьких та проспекті Свободи. Участь візьмуть 200 учасників з усієї України.

Цьогорічна фокусна тема Форуму видавців – "Гра в дорослішання: Як ми зростаємо незалежними". Серед гостей буде польська письменниця Ольга Токарчук, розповість про роман "Книги Якова". Це історія про чоловіка, який народився на Поділлі у XVIII столітті. Був єврей, але прийняв християнство, а згодом заснував свою релігію та оголосив себе Месією.

Зараз ви читаєте новину «"Книжку треба пощупати і понюхати" - як у Львові проходить грандіозний Форум видавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути