понеділок, 13 лютого 2017 14:45

"Якби держави не стало, то ми б на своїх запасах років 50 ще протягли" - як живе Чортків
9

Чортків на Тернопільщині - одне з найбагатших міст області. Ціни тут вищі, ніж в інших райцентрах. Малий та середній бізнес тримаються переважно на грошах місцевих заробітчан.

"Коли були останні вибори до Верховної Ради, бабці в одному борщівському селі повиходили в неділю з церкви та й кажуть: "Ну то за кого голосувати?", - "Та, певно, за того Барну (Олег Барна, "Блок Петра Порошенка". - Gazeta.ua), бо Чортків за нього голосує. А вони там щось розуміють". Чортків - це поважно", - розповідає міський голова Володимир Шматько, 30 років.

Зранку приймає у себе в кабінеті. Стіни прикрашені картинами із зображенням чортківських краєвидів та старої архітектури. На довгому столі - підставка з прапорцями різних держав. На полиці шафи - велика ваза із сотнею ручок, які колекціонує мер, нагороди. Зокрема, кубок з кришталевим м'ячем. Володимир - кращий воротар серед міських голів Європи.

Читайте також: "Ідеальних стосунків між чоловіком і жінкою не буває. Вони і не потрібні", - Володимир ШМАТЬКО, 30 років, міський голова Чорткова на Тернопільщині

"У нас було чотири військових частини. Зараз одну відновлюємо. Багато підприємств харчової промисловості, швейна фабрика, горілчаний завод. Сьогодні Чортків - це малий і середній бізнес. Є велика лікарня, - продовжує мер. - У нас величезна проблема з кадрами. Вчора прочитав, що на Варшаву з Тернополя виходить по два автобуси щодня. До Польщі і Росії їздять на сезонну роботу. До США - по ґрін-картах і туристичних візах. Дуже багато чортківчан у Лондоні.

Сьогодні не можу знайти двох архітекторів, земельника, толкового юриста. Нема спеціалістів для житлово-комунальної сфери. Великий недобір у поліцію. Бо зарплати невеликі".

Середня зарплата чортківської продавчині у магазині - 3-3,5 тис. грн. Простий спеціаліст у міськраді отримує 2,8 тис. грн. З Польщі привозять щонайменше $500 за місяць - 13,6 тис. грн.

За офіційними даними, у кожній третій чортківській родині хтось на заробітках. На думку мера, більше - з 30 тис. мешканців виїхало 8-9 тис.

"Масова еміграція - найбільша катастрофа для України. А тут ще й мадяри на Закарпаття наступають. Кажуть, що це їхня територія. Карту поляка роздають наліво-направо. У Чорткові заплати тисячу доларів - і ти громадянин Румунії", - додає Володимир.

Автор: Анна Балакир
  Центральна пішохідна вулиця Чорткова
Центральна пішохідна вулиця Чорткова

Після обіду їдемо з Володимиром через місто. Блискуча біла автівка завертає до православної церкви Святої Покрови під горою. Зовнішні стіни храму розмальовані сценами з Біблії. З динаміків надворі лунають церковні наспіви. Поруч височіє дзвіниця. На задньому подвір'ї - викладені доріжки, дзюрчать фонтани. З двох джерел люди набирають воду у пластикові бутлі. Більшість грошей на реставрацію храму дали українці з-за кордону.

Автор: Анна Балакир
  Скульптурний ансамбль на задньому подвір'ї церкви Святої Покрови
Скульптурний ансамбль на задньому подвір'ї церкви Святої Покрови

Дорогою назад Володимир кілька разів зупиняється: говорить таксистам, що припаркувалися у недозволеному місці, сварить у приватному секторі господарів, з подвір'ї яких на кілька вулиць смердить дим з вогнища.

Автор: Анна Балакир
  Чортків
Чортків

Старою бруківкою на центральній пішохідній вулиці бігає зграя безпритульних собак. Сітілайти рекламують ювелірні вироби та місцеві ресторани. Чоловіки розвозять тачанками на склади коробки з товаром - після обіду вуличний базар закінчив торг.

Автор: Анна Балакир
  Центра Чорткова
Центра Чорткова

Центр Чорткова - переважно дво- та триповерхова забудова XIX - початку XX ст. Серед неї височіє Домініканський костел XVII ст.

"Це було і єврейське містечко - маємо дві синагоги, - розповідає Володимир Шматько. - Є австрійська система освітлення: в бочку заливали газ, звідти по трубах розходився до ліхтарів.

Коли я був головою Білої (село біля Чорткова. -Gazeta.ua ), на Великдень постійно носили одиноким людям святкові кошики. Зайшли до однієї бабусі. Вона мені й розказала: "Знаєте, чим відрізнялася жінка з Чорткова від приїжджої з-за Збруча? Остання була у куфайці, підперезана шнурком. У Чорткові панувала польська культура. Хай жінка була бідна до нитки, та знаходила гроші на ремінець під колір сумочки".

Автор: Анна Балакир
  Чортківський замок
Чортківський замок

За переписом населення 1931-го року переважну більшість у місті складали поляки та євреї. З польських часів тут залишилися стіни замку XVI ст. Щоб дістатися до нього, піднімаюся під гору. Всередині спускаюся крутими кам'яними сходами і блукаю між холодних стін.

"У мене амбітний план - дати виклик Кам'янцю-Подільському, - говорить мер міста. - Ми розміщенні на вдалому логістичному шляху, міжнародній трасі до Чернівців. Через нас усі їдуть на Буковель. Мають сюди заїжджати і лишати тут свої гроші. Для цього треба бренд Чорткова продати".

Автор: Анна Балакир
  Чортків
Чортків

"Один день туристу тут ще може бути цікаво. Але не більше. Великий плюс нашого міста - за 10 кілометрів одні з найкрутіших у Європі печери. Поруч - найбільший в області водоспад на річці Джурин. Наш замок", - розповідає 38-річний Андрій Вітюк, співвласник ресторану "Пан Чортківський" та піцерії "Престо". Сидимо у блякло освітленій залі ресторану в самому центрі міста. Він - один із найуспішніших тут та найбільш популярний серед туристів. Для дизайну використали антикварні речі, старі фотографії - усе розповідає про історію Чорткова.

Зараз Андрій із компаньйоном Василем будують на горі над містом оздоровчий заклад з чанами.

"Якби держави не стало, то Чортків на своїх запасах ще років 50 протягне, - говорить Андрій. - Тут є певний рівень. Їздив на Донбас ставити з нашою церквою виставу. Там відчув, ніби потрапив у радянське дитинство. Коли сюди приїжджають звідти, то приємно шоковані".

Автор: Анна Балакир
  Катедральний собор Верховних Апостолів Петра та Павла побудований у вигляді тризуба
Катедральний собор Верховних Апостолів Петра та Павла побудований у вигляді тризуба

Повний репортаж з Чорткова читайте у найближчих номерах журналу Країна

Автор: Анна Балакир
  Центральна площа Чорткова
Центральна площа Чорткова
Автор: Анна Балакир
  Графіті на будівлі кінотеатру
Графіті на будівлі кінотеатру
Зараз ви читаєте новину «"Якби держави не стало, то ми б на своїх запасах років 50 ще протягли" - як живе Чортків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути