понеділок, 09 січня 2017 09:07

Зниклі львівські стародруки знайдемо у Межигір'ї

Зниклі львівські стародруки знайдемо у Межигір'ї

У Межигір'ї в Януковича, у маєтках Пшонки та Табачника знаходили книгозбірні стародруків. Серед них можуть бути і зниклі стародруки з Львівської галереї мистецтв ім. Бориса Возницького. Про це заявив директор галереї Тарас Возняк.

"Викрадення друкованих експонатів Музею мистецтва давньої української книги відбувалися роками. Бо одноразово таку кількість винести неможливо", – каже він.

Серед зниклих: Апостол" Івана Федоровича 1574 року, "Апостол" Спиридона Соболя 1630 року, видання Михайла Сльозки XVII століття та київські видання XVII-XVIII століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадений стародрук "Апостол" хотіли вивезти в Росію

"Цінність цих книг у тому, що вони "жили" на Західній Україні, тут видавалися і ними користувалися галичани, – пояснює експерт з кириличних стародруків Віра Фрис. – Навіть, якщо їх тепер знайдуть у маєтках одіозних політиків чи на аукціонах, важко буде довести, що це саме те видання. Бо ці видання були тиражними".

Доступ до хранилища цінних книг мала завідувач музею Лариса Спаська. Вона вважає, що треба ще раз перевірити колекцію кириличних видань. Можливо, книги знайдуться.

Зараз ви читаєте новину «Зниклі львівські стародруки знайдемо у Межигір'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути