субота, 27 червня 2015 21:31

"Закуси братишка, бл@дь" - львівські активісти пікетували російських спонсорів "Alfa Jazz Fest"
15

Фото: Ярослав Тимчишин

27 червня активісти Економічного бойкотного руху у Львові провели акцію протесту проти "Альфа-Банку" – головного спонсора та організатора джазового фестивалю Alfa Jazz Fest. До акції приєднались також члени організацій Галицька Фортеця, Рабів до раю не пускають, Варта 700, Волонтерський полк.

Близько четвертої години по обіді Біля фонтану Нептуна на площі Ринок зібралось з десяток представників громадських організацій, що вирішили висловити протест проти діяльності "Альфа-Банку", який щорічно організовує міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest. Приносять плакати з надписами "Alfa Jazz Fest – пир во время войны", "Альфа -ложка дьогтю в бочці джазу" та "Бойкот Альфа Банку". Керівник Економічного бойкотного руху Олег Радик, ініціатор акції протесту одягає стару куртку та шапку вушанку. В руках тримає совкову лопату. Микола Савельєв, головний редактор газети "Ратуша" допомагає йому війти в образ справжнього ватника – розриває куртку в декількох місцях, щоб було видно ватяну підкладку. Двоє дівчат натягують на себе традиційні російські сарафани – синій та червоний, голови обв'язують кокошниками.

"Ніхто не є проти джазу, лише проти російського окупанта. Якщо ми сьогодні слухаємо за російські гроші джаз, то завтра будемо їсти "бліни" з лопати і кричати: Путін, введи війська", – каже Олег Радик.

Олег Щербачук, молодий львівський музикант в пом'ятому картузі бере до рук балалайку. Каже, що сьогодні виконуватиме тільки одну пісню, яка складатиметься тільки з трьох слів: "Банк окупанта – геть!".

До компанії протестувальників приєднується чоловік в костюмі ведмедя. В руках тримає пляшку горілки. Олег Радик викладає на лопату млинці. Весела процесія в тісному оточені фотографів та операторів вирушає від фонтану до концертної сцени Альфа Джаз Фесту.

На чолі ходи керівник ГФ "Рабів до раю не пускають" Іван Спринський говорить в мегафон: "Шановні львів'яни та туристи, зараз проводиться фестиваль Альфа Джаз, який фінансується російським бізнесом. Сьогодні тут присутні російський ведмідь, російська вата, російські бліни та матрьошки і все що може символізувати нашого окупанта. Ми не заперечуємо джазу, ми протестуємо проти того, що він фінансується російським бізнесом!".

На сцені фестивалю триває концерт. Мегафонні гасла учасників акції несподівано вдало лягають на мелодії джазових імпровізацій. Учасники протесту зупиняються неподалік сцени. Із натовпу слухачів хтось кричить: "Идите отсюда! Не мешайте слушать музыку!".

"Площа Ринок – це публічне місце, де можуть бути присутні всі, в тому числі і львів'яни. І якщо вам ніхто не заважає бути на джаз фестивалі і слухати музику, то мені ніхто не може заборонити бути тут і виявити свою громадянську позицію", - відповідає Іван Спринський.

Після короткої перерви активісти вирушають до входу у міську ратушу. На долівку перед входом стелять плакати, на них кладуть млинці та ставлять пляшку оковитої.

"От буде меру сюрприз, коли прийде на роботу. І пляшка і закусь, хай нам подякує" , - жартує координатор ГО "Варта 700" Наталія Шелестак.

Компанія протестувальників стає до групового фото на фоні ратуші. До них підходять молоді чоловік та жінка.

"Я тішуся з того, що хоч якийсь банк тратить стільки грошей на захід, який збирає тут тисячі людей. Назвіть мені хоч одного російського власника, який робить подібне в Україні. А Фрідман, він коренями зі Львова, він не заробляє тут", - каже загорілий високий чоловік в чорних окулярах. "Всі співробітники Альфа Банку тут - українці. Ви що хочете щоб п'ять тисяч людей залишилось без роботи?", - додає його подруга. Активісти вступають в суперечку з молодими людьми. Наполягають на тому, що грошима російського капіталу фінансується армія окупанта. Продовжити дискусію не виходить – всі мусять розійтися, щоб пропустити трамвай. Тим часом пляшка оковитої та млинці, загадково зникають з під дверей міськради.

Зараз ви читаєте новину «"Закуси братишка, бл@дь" - львівські активісти пікетували російських спонсорів "Alfa Jazz Fest"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути