Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2018 03:28

В заповіднику показують диких коней – тарпанів

В заповіднику показують диких коней – тарпанів
В Яворівському національному природному парку мандрують дикі коні тарпани. Фото: ZIK

В Яворівському національному природному парку на Львівщині відвідувачам демонструють нащадків диких коней – тарпанів.

Про це повідомив директор Яворівського НПП, заслужений природоохоронець України Михайло Біляк, передає ZIK.

Нащадки дикого коня – тарпана завезені до нас із Розточанського національного природного парку (Республіка Польща). Незважаючи на мороз насолодитися спілкуванням із тваринами та помилуватися засніженим заповідником Розточчя з'їжджаються охочі з усієї Львівщини.

"Коней-тарпанів вважають пращурами сучасного коня. Ще у XVIII-XIX ст. вони масово носилися степами Європи, Західного Сибіру та Казахстану. Проте через свою волелюбність, нестримний норов були повністю винищені. Останній представник цієї породи загинув поблизу Миргорода у 1887 році", - розповідає Михайло Біляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Карпатах відроджують породу гуцульських коней

На початку минулого століття польському вченому Тадеушу Ветулані вдалося вивести породу коней, які були прямими нащадками диких тарпанів.

"Вони мали нижчий зріст і довшу вовну, що дозволяло їм виживати в умовах дикої природи. До того ж були дуже невибагливими до їжі. Вже у 1925 році зусиллями Тадеуша Ветулані коням було надано офіційний статус породи – коник польський. А у 1982 році в околицях Звижниці було організовано резерват із їх розведення в природних умовах", – каже директор Яворівського НПП.

Тарпани – невеликі дикі і полохливі тварини є предками сучасних коней і найближчими родичами коня Пржевальського. Тарпани швидко бігали, їх назва мовою тюркського народу звучить як "мчати щодуху тікати щодуху".

Голодуючи взимку, тарпани поїдали приготоване для домашньої худоби сіно в степу, а в період гону часом "забирали" домашніх коней в прерії. Наздогнати і вбити злодія багато хто вважав забавою і справою честі, до того ж м'ясо тарпана було досить смачним.

В результаті знищення лісових тарпанів не залишилося ще у Середньовіччі. Останній лісовий кінь був застрелений у нинішній Калінінградській області в 1814 році. Степові тарпани існували довше: до XIX століття їх стада ще зустрічалися в природі.

Зараз ви читаєте новину «В заповіднику показують диких коней – тарпанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути