пʼятниця, 28 квітня 2017 07:11

В справі по Кернесу заслухали половину свідків
7

"Прийшли сьогодні до суду, аби висловити протест проти дій Кернеса. Треба вказати, що його місце - в тюрмі. Злякався приїхати до нас. Казав, що у Полтаві - хунта. Аби сьогодні був тут - винесли б його за межі міста", - говорить Людмила Демидович. 28 квітня 2015-го року прийшла на перший суд по справі міського голови Харкова Геннадія Кернеса, що відбувся в Полтаві.

Його із двома охоронцями Віталієм Блинником та Євгеном Сміцьким звинувачують у викраденні й побитті харківських майданівців Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна у січні 2014-го. Вищий спеціалізований суд призначив розгляд справи в Полтаві.

Зійшлося близько 70 активістів Майдану, "Правого сектора", "Свободи" й "Батьківщини". Тримали транспаранти "Кернеса на нари", "Сепаратизм не пройде". Співали гімн України.

Автор: Лакиза Анна
  28 квітня десятки активістів Полтави прийшли на суд по Кернесу
28 квітня десятки активістів Полтави прийшли на суд по Кернесу

Кернес на засідання не приїхав.

"Він на лікуванні в Італії. Крім того, нас не належним чином повідомили про слухання. Про те, що воно відбудеться, дізналися з інтернету", — сказала Лідія Ізовітова, один з адвокатів мера.

Засідання тривало півгодини. Через неявку Кернеса суддя Андрій Антонов переніс слухання на 18 травня. По закінченню активісти влаштували захисникам Кернеса коридор ганьби на вулиці.

Автор: Анна Лакиза
  Адвокати Геннадія Кернеса
Адвокати Геннадія Кернеса

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кернеса досі висять барельєфи з Леніним та червоні зірки

"У березні торік тітушки розганяли майдан у Харкові. Ми з товаришем Олександром Кутяніним знімали це на відео. Натрапили на машину мера Геннадія Кернеса. Його охоронці нас помітили, забрали Олександра. Повезли в міський відділ міліції. Кинувся за ними, аби помогти другу. Але там забрали й мене. Кернес керував процесом допиту. Обвинувачував нас в екстремізмі. Особисто мене вдарив по обличчю", - розказав Сергій Ряполов.

Наступне засідання відбулося з участю мера Харкова. Перед приміщенням суду активісти поставили імпровізовану клітку з лялькою Кернеса.

Автор: Лакиза Анна
  Активісти принесли до суду клітку із лялькою Кернеса
Активісти принесли до суду клітку із лялькою Кернеса

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович зрадив народ України" - Кернес

Суди спочатку проходили в Полтаві щопонеділка. Останнім часом - раз у місяць. Кернеса захищають 6 адвокатів, потерпілих - 2.

Восени обвинувачений взагалі не приїздив на засідання. Захист пояснював - за станом здоров'я.

Автор: Лакиза Анна
  Ряди спецпризначенців огородили підступ до мера Харкова
Ряди спецпризначенців огородили підступ до мера Харкова

За 2 роки суд вислухав потерпілих і близько півсотні свідків. Всього їх по справі - 110. Кернес продовжує називати справу сфабрикованою проти нього.

"На останнє слухання Геннадій Адольфович теж не приїхав. Пояснили, що він був на з'їзді мерів. З якихось причин суд затягує процес. На останніх засіданнях викликають тільки по 2 свідки і зразу переносять. 14 свідків взагалі не можуть знайти. Хоча є ухвала про примусовий привід. Але Харківська обласна поліції чомусь їх не шукає. З такими темпами процес затягнеться на роки. Не варто забувати, що в такі справі є строк давності - 10 років", - говорить адвокат потерпілих Тетяна Зелькіна.

"Мої клієнти мають бойовий дух. Не збираються задаватися. Хоча важко встояти проти такої людини, як Геннадій Кернес. Особливо, коли під час засідань він дозволяє собі різні приниження".

Автор: Анна Лакиза
  Потерпілий Сергій Ряполов (справа) із адвокатами
Потерпілий Сергій Ряполов (справа) із адвокатами

Геннадія Кернеса підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених кримінальними статтями "незаконне позбавлення волі або викрадення людини", та "погроза вбивством".

Зараз ви читаєте новину «В справі по Кернесу заслухали половину свідків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути