Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 14:04

В Полтаві показали, як УНР агітувала молодь на бій під Крутами
17

Учасники локації в одностроях УНР. Віктор Трофименко в ролі керівника студентів Аверкія Гончаренка читає заклик до полтавців.
Фото: Денис Скриль
Спільне фото із учасниками локації і полтавцями
Солдат УНР готує зброю до бою
Війська УНР готуються до проведення театралізованого дійства
Військово-історична локація "Крути: 100 років потому".

В Полтаві на Театральній площі відбулася військово-історична локація "Крути: 100 років потому". Також зачитали спогади учасників тих подій. Так відзначили річницю бою під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року. Тоді в ньому зійшлися вояки УНР та військові частини більшовиків.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Учасники локації продемонстрували, як сотню років тому українську молодь агітували вступати в ряди армії УНР. Для цього на театральній площі поставили імпровізований блокпост. Учасники зіграли ролі студенті і представників УНР. Були переодягнені у форму УНР тих часів і зі зброєю в руках. Бійці УНР стали біля мішків та загорожі із колючого дроту. Читали листівки, в яких закликали українців долучитись до захисту країни від більшовицької навали.

"Під час бою разом зі студентами були й інші військові частини, які одразу зрадили і перейшли до більшовиків. Так, невеликий загін із 400 українських бійців на 4 дні затримали 4 тисячі ворожих. Героїчна смерть студентів-добровольців дала Києву необхідний час. Більшовики вирушили на підводах до столиці, чим дали змогу керівництву УНР проголосити незалежність України і укласти Брест-Литовський мирний договір. Завдання студенти своє виконали - вони затримали більшовицькі війська. Подвиг цих юних добровольців схожий на подвиг захисників Донецького аеропорту. Для України - це символ боротьби, незламності духу і захисту рідного краю від ворога", - сказав Юліан Матвійчук, організатор локації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крути - бій за майбутнє" - 100 років тому відбулася історична битва.

"Минуло 100 років, а ворог для України не змінився. Це Росія. У 1918 році юнаки-добровольці боронили Київ від багатотисячного російського війська. А з 2014 року ми стримуємо ворога на Сході. Цим дійством хочемо нагадати землякам про тих, хто беріг і береже мир на нашій землі", - сказав історик Віктор Трофименко, який зіграв роль керівника оборони під Крутами полтавця Аверкія Гончаренка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В фільми "Крути" показали реальні кадри 100-річної давнини.

Бій під Крутами - бій, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російських військ під проводом Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. Уряд не зміг послати на захист жодної військової частини.

Зараз ви читаєте новину «В Полтаві показали, як УНР агітувала молодь на бій під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути