четвер, 20 червня 2019 15:21

У Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем і філологом - фото
7

В Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем та філологом
Фото: Вадим Патик
В Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем та філологом
В Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем та філологом
В Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем та філологом
В Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем та філологом

17 червня помер письменник і вчений Олексій Неживий. Чоловіку було 62 роки. 20 червня з ним прощалися у Свято-Успенському кафедральному соборі Полтави.

Прийшли понад 30 людей - родичі, друзі, філологи, письменники.

Олексій Іванович народився 9 березня 1957-го в селі Хитці Лубенського району. 1980 року переїхав у Луганськ, до 1992-го очолював тамтешнє товариство "Просвіта". Повернутися на Полтавщину змусила війна.

"У ті часи відновлювати рух за національне відродження було повсюди важко. А на Луганщині — ще складніше. Це потребувало великої громадянської мужності та сміливості. Неживий зібрав там колектив однодумців та намагався популяризувати українську історію та літературу. Якби на Донбасі було більше таких людей, цю землю не окупували б росіяни", - розповів член полтавської "Просвіти" Олег Пустовгар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У шпиталі помер 20-річний воїн Сергій Федчук

Разом тримаються двоє представників Національної спілки письменників України.

"Шкода його як філолога, патріота, вченого. Він був дуже працелюбний і мав жвавий темперамент. За його сприяння відродився альманах "Полтавська Криниця". Виходитиме двічі на рік. На малу батьківщину його змусила повернутися війна. Олексій Іванович — біженець", - зазначив письменник Павло Стороженко.

Письменниця Інна Дідик розповіла, що взимку цього року презентували перший випуск журналу, редактором якого був Неживий.

"Там надрукували роботи письменників Полтавщини. Як поетів, так і прозових авторів. Були й статті по краєзнавству й українознавству. Олексій Іванович все життя присвятив дослідженню творчого шляху Григора Тютюнника. Підтримував музей письменника у Шилівці. На відкритті цього музею навіть плакав", - зауважила Інна Дідик.

В Олексія Неживого залишилися 22-річна донька Оксана та дружина Людмила. Вони присутні на прощанні. Поговорити з ними не вдається, жінки постійно плачуть. Вдягнені в чорне траурне вбрання.

"Колись дружина купила Олексію Івановичу дорогі та красиві туфлі. Він сказав віднести їх назад до магазину. А гроші витратити на себе й дочку. Отаким аскетом був", - згадала Віра Мелешко, завідувач кафедри української літератури Полтавського педуніверситету імені Володимира Короленка.

15 червня на Центральному міському кладовищі Полтави вшанували пам'ять загиблого в АТО Миколи Чепіги. Датою його смерті вважають 17 червня. Саме тоді він потрапив у полон.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві попрощалися з письменником, краєзнавцем і філологом - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути