Ексклюзиви
субота, 01 червня 2024 16:50

Спецтема: Війна Росії проти України

В Одесі працівники ТЦК затримали чоловіка з олігофренією: його визнали придатним до служби за 30 хвилин

В Одесі працівники ТЦК затримали чоловіка з олігофренією: його визнали придатним до служби за 30 хвилин
В Одесі працівники ТЦК затримали чоловіка з олігофренією та вадами серця. Фото: ТСН

На вулиці міста Одеси працівники ТЦК затримали молодого чоловіка, який страждає від олігофренії.

Вони відправили його на ВЛК, де за 30 хвилин визнали придатним для служби в армії. У військкоматі виправдовують дії своїх працівників тим, що у затриманого не було при собі довідки, яка підтверджує діагноз, пише ТСН.

Цей випадок, який стався ще 30 травня, підтвердили в Одеському обласному ТЦК та СП.

Авторка відео, яке було поширено в мережі, стверджує, що, окрім очевидної розумової відсталості, у затриманого також є вади серця. Однак під час огляду в лікарів, який тривав усього пів години, жодних недоліків у здоров'ї, які б дозволили визнати його непридатним, не було виявлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Закарпатті військовозобов'язаний помер під час транспортування у навчальний центр

В Одеському обласному ТЦК та СП стверджують, що співробітники військкомату діяли "в межах правового поля" та нагадали, що за нормами чинного законодавства громадяни з діагнозом "олігофренія легкі ступені" можуть бути визнані придатними до військової служби у тилових частинах забезпечення.

"Хлопець пройшов військово-лікарську комісію згідно з установленим порядком і був визначений придатним до проходження служби. Усі процедури відбувалися відповідно до законодавства, яке регламентує порядок проходження медичних оглядів під час мобілізації", - запевняють у військкоматі.

Також в обласному ТЦК звернули увагу на те, що затриманий на вулиці молодий чоловік не надав працівникам військкомату та лікарям на ВЛК медичних довідок, які підтверджують його діагноз.

"Кожен повинен постійно мати з собою військово-облікові документи, які засвідчують наявність хвороб чи інших причин, що можуть бути підставою для звільнення від мобілізації. Відсутність таких документів може призвести до непорозумінь та непередбачуваних ситуацій", - попередили військові у своєму повідомленні.

У коментарі до цього допису один з користувачів соцмережі висловив здивування тим, що лікарі ВЛК не ознайомилися з уже встановленими діагнозами військовозобов'язаного у реєстрі ЕСОЗ (Електронній системі охорони здоров'я), як цього вимагає наказ 402 Міністерства оборони.

На Закарпатті в одному з ТЦК 23 травня раптово помер військовозобов'язаний, у якого різко погіршилося самопочуття.

За висновком військово-лікарської комісії, він був придатним до служби. Про це йдеться в офіційній заяві Закарпатського обласного ТЦК та СП.

Там зазначили, що за цим фактом призначено службову перевірку.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі працівники ТЦК затримали чоловіка з олігофренією: його визнали придатним до служби за 30 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути