неділя, 04 травня 2014 05:45

В екс-мера Миргорода влучило 46 дробин із помпової рушниці
3

У курортному Миргороді провели поминальні заходи до 40 днів від смерті євромайданівця Василя Третецького.

Організували їх у місцевому барі "Робін Гуд". На поминки запросили друзів, колег по роботі, а також тих, хто пліч-о-пліч стояв із ним у боротьбі проти режиму Януковича.

16 березня у Василя Третецького стріляли у центрі Миргорода за 50 хвилин до початку народного віче, котре він мав вести. У тіло потрапило 46 дробин із помпової рушниці. Чоловік втратив до 8 літрів крові. Лікарям врятувати життя євромайданівцю не вдалося, і він помер у Харківській лікарні 25 березня.

Із вступним словом до присутніх звертається Віктор Козоріз, його друг та колега, керівник громадського комітету із увічнення пам'яті Василя Третецького. Говорить, громада міста втратила справжнього бійця, патріота України. Він першим розворушив осине гніздо корупціонерів та казнокрадів.

"Основна версія слідства – це громадсько-політична діяльність Василя Третецького. Замовники чи й виконавці злочину, вчиненого у Миргороді, могли бути причетні до вбивства судді, котре сталося у Кременчуці. Можливо, це одні і ті самі вбивці. Можливо, навіть стріляли з однієї й тієї ж зброї. Правоохоронці працюють. Справа на особистому контролі у Авакова. Нещодавно міліціонери знайшли сім-карту Третецького біля траси у Хорольському районі. Можливо злочинці коли тікали, то викинули телефон на узбіччя дороги, щоб не можна було встановити їхній маршрут пересування", – пояснює Козоріз.

Для присутніх на поминальних заходах на великому екрані показують фільм про громадську діяльність євромайданівця. Він створений із фото, відзнятих на Майдані в Києві протягом Революції гідності.

"На квартирі було біля 500 фотографій, відзнятих у різні періоди перебування Василя Пилиповича на військовій службі. І ці фотографії зникли. З квартири нічого не взяли крім фотографій. Я навіть уявляю, для чого та кому знадобилися ці фотографії", – каже дружина Світлана Третецька.

Слово бере Володимир Святенчук. Він разом із Василем Третецьким служив у Миргородській винищувальній дивізії.

"Коли Україна стала незалежною, то Василь із перших же днів став до боротьби за справедливість. І за це його просто вирішили вигнати зі Збройних сил України. Зібрали офіцерські збори управління 138 винищувальної дивізії. Такого в історії ніколи не було і не буде. Приїхали аж 3 генерали виганяти із армії майора Збройних сил України. Не багато офіцерів виступило тоді на захист Василя Третецького, і не багато проти. А решта просто мовчали, бо боялися. Така була система. Та Третецького відстояли. Міністр оборони, наш колишній авіатор Морозов назначив його заступником командира на ядерну базу у Полтаву. Бо ці війська підпорядковувалася безпосередньо міністру оборони. Ось така війна вже тоді велася між добром і злом",– пояснює Святенчук.

Під кінець поминальних заходів показують ще один фільм із життя Василя Третецького.

Василь Третецький - полковник запасу Збройних сил України. У 1996 і 2000 роках обирався міським головою Миргорода. У 2005-2007 роках був заступником голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова.

Зараз ви читаєте новину «В екс-мера Миргорода влучило 46 дробин із помпової рушниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути