Ексклюзиви
пʼятниця, 07 січня 2022 16:22

"Сплете віночок Христу дівчина!" – як у Криворівні співають унікальні гуцульські колядки: відео та фото
21

У селі Криворівня на Івано-Франківщині почалися гуцульські коляди. Усі жителі села зібралися біля храму і співають про народження Ісуса Христа.

Колядування на Різдво – давня українська традиція, яка найкраща збереглася у Криворівні. Там є дев'ять груп колядників, по одній на кожний присілок біля села. Співати люди починають після святкової літургії, яка починається відносно пізно – о 10:00. Подивитися на унікальне дійство щороку приїжджають жителі різних областей, повідомляє кореспондентка Gazeta.ua.

По присілкам люди колядують до Водохрещі, 19 січня. Обходять майже усі хати.

"Колядування виникло у дохристиянський період. Тоді колядами шанували народження бога Сонця. Та всі культурні й духовні надбання, з приходом нового видозмінюються, але не зникають. Природно, що й ця традиція залишилась, але набула трохи інших, глибших змістів. Тому християни колядами вітають народження нашого духовного сонця Ісуса Христа – Бога та людини", - розповів парох сільської церкви Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ Іван Рибарук.

Житель Криворівні Микола Мойсейчук один із активних колядників. 7 січня обов’язково вбирається у гуцульський одяг та іде до храму
Фото: Анна-Лілія КОКОРА
Із нарядно одягнутими колядниками постійно фотографуються туристи. Приїжджають щороку на Різдво до Криворівні з різних областей України
Гуцульські коляди у Криворівні продовжуватимуться до Водохрещі, 19 січня. Тривають так довго, щоб колядники успіли обійти практично всі хати у селі та будинки у дев’ятьох присілках
Із 7 січня у Криворівні починають колядувати усі - від літніх людей до дітей
Нарядний гуцульський одяг - обов'язковий для колядників

Гуцульські коляди у Криворівні не просто театральне дійство, додав священик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні день ангела у жінок зі славетним іменем

"Це молитва, народне богослужіння за господаря та господиню, за дітей, за живих та мертвих. У нас кажуть: "Є коляди церковні, а є гуцульські". Церковні усім відомі – "Нова радість стала", "Бог предвічний", "У Віфлеємі". Ми їх не цураємось – колядуємо в церкві з церковним хором, співаємо за різдвяним столом. У свою чергу гуцульські коляди відрізняються текстами, мелодіями, технікою виконання та супроводом – трембітами, рогами та іншими музичними інструментами. Та, якщо ж говорити про суть традиції – вона одна для обох видів коляд. Криворівня, на мій превеликий жаль, єдине село на Гуцульщині, де кожен присілок має свою колядницьку партію - групу колядників. Раніше у нас колядували переважно старші люди. Зараз вже долучається і молодь", - додав Рибарук.

7 січня Різдво відзначають церкви, які у служінні притримуються юліанського календарю. Серед них — Православна церква України. 25 грудня святкували церкви, які живуть за новішим, григоріанським календарем. Обидва дні в Україні офіційно вихідні із 2017-го. До того часу неробочим було лише Різдво 7 січня.

Різдво відзначають на честь народження в Віфлеємі Сина Божого у Діви Марії. Звістку про появу Ісуса Христа пастухам принесли ангели. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які з легенд заздалегідь знали про появу Месії. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка.

Зараз ви читаєте новину «"Сплете віночок Христу дівчина!" – як у Криворівні співають унікальні гуцульські колядки: відео та фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути