неділя, 04 березня 2018 09:12

"Релігія до Бога має невелике відношення, так само як армія до війни" - презентували книжку учасника АТО
13

Учасник АТО, екс-боєць 80-ї десантно-штурмової бригади Володимир Бруньковський презентував у Львові власну книгу «Скепсис».
Фото: Валерій Шмаков
"Скепсис" - це "фронтова повість, в якій показані проблеми української армії.
Події відбуваються протягом 2014-2015 рр. на сході України в зоні АТО. Назви населених пунктів, де вони проходили, не вказані навмисно, імена та позивні діючих осіб змінені.
Цей малюнок дівчинки з інтернату став оберегом для бійця
Твір створений на основі реальних подій.

2 березня у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій презентували книжку "Скепсис". Автор книги – Григорій Обертайло (Володимир Бруньковський), колишній офіцер запасу, брав участь у подіях на Сході України.

"Скепсис" - це "фронтова повість, в якій показані проблеми української армії. Події відбуваються протягом 2014-2015 рр. на сході України в зоні АТО. Назви населених пунктів, де вони проходили, не вказані навмисно, імена та позивні діючих осіб змінені. Твір створений на основі реальних подій.

"Назва "Скепсис" - це робоча назва. Людина за рік часу перебування на Сході стала скептиком. Таким легко жити, але їх ніхто не любить, тому що вони сприймають все буденністю. Людина черствіє і вже не може відрізнити хорошого від поганого. Легко жити, але погано, життя не має смаку. Моя книжка не є посланням, це виплеск. Я написав її за півроку, майже не спав. Я мусив вилити на папері те, що мені боліло. Вона чорна, бо всі, хто був там пам'ятають ті кольори: сірий, коричневий, бо там іншого кольору нема. І ще всюди бруд і в людях теж", - розповідає автор книжки Григорій Обертайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшла книжка про загиблих героїв АТО

В 2014 році автора призвали до лав ЗСУ через вторгнення російських військ на територію України, та подальшої окупації нею східних областей.

"Наша військова система – це аналог радянської системи. Просто змінили мову, загальні параметри, а решта все фактично совок і поки він є, то добра не буде. Прочитавши цю книжку, кожна людина зможе впізнати себе. Там є страх, ненависть, бо на війні без ненависті неможливо. Коли вона не розтрачується на ворога, то йде на близьких тобі людей. Зараз стільки є тих, хто прийшов з фронту і стріляється через ненависть, яку не може в собі втамувати. Тому її треба виплескувати. Коли людина приходить з фронту, то біля себе потребує кохану чи просто близьку людину. Війна – це справа молодих. Чим людина старша потрапляє в екстремальну ситуацію, тим воно важче проходить. Я можу судити по своїх дослідженнях, що молодим хлопцям набагато простіше увійти в життя, ніж старшим. Я на фронті зрозумів, що релігія до Бога має дуже невелике відношення, так само як армія до війни", - пояснює автор.

У своїй книзі він розповідає про рік, проведений на війні звичайною людиною – мобілізованим офіцером, акцентує на внутрішніх проблемах нашого суспільства, копією якого завжди були та будуть Збройні Сили.

"Я не знавець літератури, тому ця книжка для мене є відкриттям. Вона важлива тим, що Львів і територія за Збручем завжди хоче поставити себе на визначне місце в історії України. Я не дуже пригадаю великого масиву літераторів, які почали видаватися і писати про події на Сході. Тому мені приємно говорити про цю книжку, бо вона є відкриттям галицького усвідомлення, погляду на ці події зсередини, - розповідає Тарас Бортнічук, представник Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій. - Книжка наповнена інтимною відвертісю головного героя. Читаючи її, ми можемо побачити не тільки війну, тут є дружба і її розвиток, сімейні взаємовідносини і лірична, романтична лінія".

Журналіст Влад Якушев, в минулому прес-офіцер 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, написав книжку про українських військових, які обороняли місто Мар'їнку на Донеччині.

Зараз ви читаєте новину «"Релігія до Бога має невелике відношення, так само як армія до війни" - презентували книжку учасника АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути