Незвична вечеря у стилі осінньої подільської кухні пройшла в ресторані "Аура", що розташований у центрі Вінниці. Зал для гостей прикрасили жовтим осіннім листям, жолудями та каштанами. Романтичну осінню атмосферу додавали незвичні свічки у скляних вазах та ліхтарі з лози.
Гості розміщаються за трьома столами. Андрій Леженко не вперше вітає таких гостей. Він був кухарем столичних ресторанів, де брав участь у різноманітних конкурсах. Сьогоднішня тема вечері - подільська кухня з локальних продуктів.
"Готувати з таких продуктів корисно і правильно. Вони дешевші ніж іноземні і дуже смачні", - каже організаторка проекту 13 шефів Олена Павлова.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шампанське з березового соку та сало з кокосу – як дивували на званій вечері
На холодну закуску подають товстолоба в маринаді та карпаччо з печеного буряка. До нього напій Літл Блан. Гостей пригощають чіабатою, яку випекли самі спееціально для заходу.
"А я печу хліб лише влітку. Це звичайний житній. На мою думку хліб в ресторані має бути безкоштовним", - каже шеф- кухар ресторану Хуторок з міста Козятин Сергій Трончук.
Хліб із гарбузом та травами випікають і в ресторані "Старий замок". Шеф- кухар ресторану Людмила Редько пече його у справжній печі, яку поставили на території закладу.
Доки гості розмовляють, на кухні готуються подавати гарячу закуску. Це суп, який подають у гарбузі. Овоч спеціально пропарили на грилі. А от всередині юшка з білих грибів, до якої подають незвичну бурячкову сметану. До страви подаои напій Аквавіт, схожий на самогон з ароматними травами.
На рибну страву Андрій ризикнув приготувати сома.
"Зараз саме період вилову риби. Ця риба молода. Ми беремо невеличких риб. В них мясо дуже ніжне і не має запаху мулу, через який кухарі недолюблюють цю рибу. Вирішили подати страву з квасолевим пюре. На мою думку одне з найкращих поєднань".
До страви подали вино Піно гріджо.
Тетятину на кістці кухар смажив на грилі. Перед цим маринував майже добу. Через це мясо дуже ніжне і ароматне. А от із пюре з каштанів довелося погратися.
"Це звичайні вінницькі каштани, які падають на вулицях. Їх треба довго готоувати в цукровому сиропі. Коли закіпають, слід поставити на малий вогонь і довго томити. Наші варилися близько чотирьох годин. При цьому чотири рази змінював воду"
На смак каштани нагадують квасолеве пюре, але більш ніжні, мають солодкуватьий присмак. А колір легкого зеленуватого відтінку. Кожну тарілку кухар прикрасив морською сіллю та каперсами, які додали страві родзинку. Страву подали із червоним вином Шираз.
А от десерт Андрій готував за старовинним рецептом прабабусі.
"Колись моя прабабуся готувала гарбуз зз яблуком в печі у фользі. Це було дуже смачно. Коли мав готувати цей десерт, згадав про той. До свого ще додав сиру та квіткового меду", - каже Андрій.
До десерту виготовили напій Томас Шелбі, який роблять на основі рому.
Гастрономічний проект "13 шефів" був започаткований у Львові 3 роки тому. Автором проекту є шеф-кухар Андрій Валовий. Як він каже: є три професії, яких не можна навчити, якщо Бог не дав талан. Це лікар, кухар і священик.
Проект охоплює міста Львів, Івано-Франківськ та Харків. В 2018 році він розпочався у Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Дніпропетровську та Києві.
У Вінницькому проекті беруть участь 10 ресторанів міста Вінниці, один з міста Козятин та два з міста Хмельницького. Уже пройшло 9 званих вечер.
Коментарі