середа, 31 жовтня 2018 22:56

Пюре з вінницьких каштанів та сом на квасолевій подушці - Андрій Леженко дивував старовинними стравами
11

Філе товстолоба в маринаді з карпаччо з печеного буряка
Фото: gazeta.ua
Філе молодого сома, мус з білої квасолі та соус із лісового горіха

Незвична вечеря у стилі осінньої подільської кухні пройшла в ресторані "Аура", що розташований у центрі Вінниці. Зал для гостей прикрасили жовтим осіннім листям, жолудями та каштанами. Романтичну осінню атмосферу додавали незвичні свічки у скляних вазах та ліхтарі з лози.

Гості розміщаються за трьома столами. Андрій Леженко не вперше вітає таких гостей. Він був кухарем столичних ресторанів, де брав участь у різноманітних конкурсах. Сьогоднішня тема вечері - подільська кухня з локальних продуктів.

"Готувати з таких продуктів корисно і правильно. Вони дешевші ніж іноземні і дуже смачні", - каже організаторка проекту 13 шефів Олена Павлова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шампанське з березового соку та сало з кокосу – як дивували на званій вечері

На холодну закуску подають товстолоба в маринаді та карпаччо з печеного буряка. До нього напій Літл Блан. Гостей пригощають чіабатою, яку випекли самі спееціально для заходу.

Автор: gazeta.ua
  Філе товстолоба в маринаді з карпаччо з печеного буряка
Філе товстолоба в маринаді з карпаччо з печеного буряка
"Ми також печемо хліб, переважно багет. Подаємо його з томатами та зеленню. Свій хліб більш якісний і смачний", - каже шеф-кухар ресторану Ренесанс Борис Сиченко.

"А я печу хліб лише влітку. Це звичайний житній. На мою думку хліб в ресторані має бути безкоштовним", - каже шеф- кухар ресторану Хуторок з міста Козятин Сергій Трончук.

Хліб із гарбузом та травами випікають і в ресторані "Старий замок". Шеф- кухар ресторану Людмила Редько пече його у справжній печі, яку поставили на території закладу.

Доки гості розмовляють, на кухні готуються подавати гарячу закуску. Це суп, який подають у гарбузі. Овоч спеціально пропарили на грилі. А от всередині юшка з білих грибів, до якої подають незвичну бурячкову сметану. До страви подаои напій Аквавіт, схожий на самогон з ароматними травами.

Автор: gazeta.ua
  Юшка із грибів зі сметаною
Юшка із грибів зі сметаною

На рибну страву Андрій ризикнув приготувати сома.

Автор: gazeta.ua
  Філе молодого сома, мус з білої квасолі та соус із лісового горіха
Філе молодого сома, мус з білої квасолі та соус із лісового горіха

"Зараз саме період вилову риби. Ця риба молода. Ми беремо невеличких риб. В них мясо дуже ніжне і не має запаху мулу, через який кухарі недолюблюють цю рибу. Вирішили подати страву з квасолевим пюре. На мою думку одне з найкращих поєднань".

До страви подали вино Піно гріджо.

Тетятину на кістці кухар смажив на грилі. Перед цим маринував майже добу. Через це мясо дуже ніжне і ароматне. А от із пюре з каштанів довелося погратися.

Автор: gazeta.ua
  Телятина на кості з каштановим пюре та соусом з чорноплідної горобини
Телятина на кості з каштановим пюре та соусом з чорноплідної горобини

"Це звичайні вінницькі каштани, які падають на вулицях. Їх треба довго готоувати в цукровому сиропі. Коли закіпають, слід поставити на малий вогонь і довго томити. Наші варилися близько чотирьох годин. При цьому чотири рази змінював воду"

На смак каштани нагадують квасолеве пюре, але більш ніжні, мають солодкуватьий присмак. А колір легкого зеленуватого відтінку. Кожну тарілку кухар прикрасив морською сіллю та каперсами, які додали страві родзинку. Страву подали із червоним вином Шираз.

А от десерт Андрій готував за старовинним рецептом прабабусі.

Автор: gazeta.ua
  Яблуко з гарбузовим мусом та домашнім сиром
Яблуко з гарбузовим мусом та домашнім сиром

"Колись моя прабабуся готувала гарбуз зз яблуком в печі у фользі. Це було дуже смачно. Коли мав готувати цей десерт, згадав про той. До свого ще додав сиру та квіткового меду", - каже Андрій.

До десерту виготовили напій Томас Шелбі, який роблять на основі рому.

Гастрономічний проект "13 шефів" був започаткований у Львові 3 роки тому. Автором проекту є шеф-кухар Андрій Валовий. Як він каже: є три професії, яких не можна навчити, якщо Бог не дав талан. Це лікар, кухар і священик.

Проект охоплює міста Львів, Івано-Франківськ та Харків. В 2018 році він розпочався у Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Дніпропетровську та Києві.

У Вінницькому проекті беруть участь 10 ресторанів міста Вінниці, один з міста Козятин та два з міста Хмельницького. Уже пройшло 9 званих вечер.

Зараз ви читаєте новину «Пюре з вінницьких каштанів та сом на квасолевій подушці - Андрій Леженко дивував старовинними стравами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути