Ексклюзиви
вівторок, 08 квітня 2014 14:56

Прикарпатець на своєму подвір'ї відновив бункер

Прикарпатець на своєму подвір'ї відновив бункер

У селі Спас Коломийського району на Івано-Франківщині Василь Савчук, копаючи город біля хати, натрапив на криївку часів УПА. У ній знайшов останки людини.

"Копали з хлопцями город, біля моєї новобудови і випадково натрапили на кістки людини. Акуратно обкопали землю довкола і глибше. Виявилося, що то криївка. Не далеко жіночка від мене живе. Їй вже під 90 років. Пішов до неї питатися. Сказала, що в цьому місці колись був сховок бійців УПА. І там було вбито першого в селі воїна. Згадала, що тоді хлопці ходили в таких чорних важких черевиках. І в того вояка були такі. На місті ми знайшли один черевик" - говорить Василь Савчук.

Коли знайдені останки бійця ідентифікували, його захоронили за християнським обрядом на місцевій могилі Борців за волю. А на місці знахідки Василь почав відновлювати криївку. Оббив сховище деревом. Зробив високий земляний насип. В середині поставив збитий з дощок стіл та лавки. Стіни прикрасив знайденим металічним посудом та старим автоматом. Повісив біля входу образ Спасителя.

"Думаю, цю криївку можна буде використовувати, як бункер на випадок війни в нинішній час. Занести продуктів яких, ліжко поставити. 5 людям ховатися можна", - додає Василь.

У селі з часів повстанської армії залишилося біля 30 криївок. Але всі вони зруйновані.

"В наших селах вівся підпільний рух. Тому криївок дуже багато по селі було. Але зараз вони відновленню не підпадають. Зруйновані повністю. Василю пощастило натрапити на півзруйновану криївку. Він собі там гарно облаштував. Довкола ростуть берези. Зверху пеньок, дерев'яні двері при вході, а потім спускаєшся вниз. Зараз ця криївка діє як історична знахідка- місце. Не дай Бог аби її прийшлось використовувати на випадок війни ", - каже сільська голова Спасу Олександра Гоянюк.

Зараз ви читаєте новину «Прикарпатець на своєму подвір'ї відновив бункер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути