понеділок, 07 квітня 2014 12:05

Півтисячі туристів в п'ятдесятий раз зійшли на Говерлу

Півтисячі туристів в п'ятдесятий раз зійшли на Говерлу

5 квітня 2014 року за участю понад 500 учасників відбувся масовий похід-сходження на найвищу вершину Український Карпат і найвищу точку України г. Говерлу (2061 м).

Цьогорічна "Говерляна-2014" виявилася особливою й була присвячена 200–річчю від дня народження генія українського народу Т.Г. Шевченка; 50–річчю першого масового сходження на г. Говерлу, вшануванню пам`яті відомих туристів та альпіністів Львівщини – ініціаторів та організаторів масових сходжень на Говерлу, а також приурочена до Міжнародного дня спорту (6 квітня), що вперше відзначається Міжнародним олімпійським комітетом на благо розвитку та миру.

Серед організаторів масового туристичного походу на г. Говерлу – справжнього символу України, були: управління молоді та спорту Львівської обласної державної адміністрації, Федерація спортивного туризму України, відділення НОК України у Львівській області, Львівська обласна федерація спортивного туризму за активної участі Львівського туристично-альпіністського центру "Скеля".

Перед початком походу-сходження усі учасники ювілейної "Говерляни" разом з головою оргкомітету "Говерляна-50" проф. Романом Базилевичем (який саме в цей день відзначав своє 77-ліття!); начальником штабу "Говерляна-2014" Михайлом Сідоровим, президентом Львівської обласної федерації спортивного туризму України Тарасом Пахолюком спільною фотографією вшанували усіх ветеранів спортивного туризму, які 50 років тому розпочинали масові "Говерляни" й які прибули на цю подію до навчально-спортивної бази "Заросляк".

Відтак, за складних погодних умов – туман, шпаркий вітер, сніг, погана видимість, – усі учасники "Говерляни -2014" успішно завершили сходження, маршрут якого проліг зі сторони селища Ворохта Івано-Франківської області ущелиною річки Прут – через Карпатський національний природний парк та урочище "Заросляк" й отримали відповідні персональні свідоцтва про сходження на Говерлу.

Доречно відзначити, з понад 500 учасників ювілейної "Говерляни", найстаршими підкорювачами найвищої точки України виявилися й ті, хто 50 років тому брали участь у першій "Говерляні" 1964 року – ЗТ України, один із засновників і перший віце-Президент НОК України Мирослав Герцик (78 років), відомий львівський кібернетик, доктор технічних наук, професор, дійсний член НТШ Роман Базилевич (77 років) та киянин Юрій Маслов (75 років).
Наймолодшим виявився 8-літній мешканець міста Соснівки Червоноградської міської ради Олег Гаркавий, який і торік разом з батьками у віці 7 років здолав "Говерлу".

 

Зараз ви читаєте новину «Півтисячі туристів в п'ятдесятий раз зійшли на Говерлу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути